És te kivel bújsz ágyba? Ezek az előnyei és a hátrányai, ha négylábú kedvenceddel alszol együtt

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Nem vagyunk egyformák, nem ugyanúgy szeretjük házi kedvenceinket sem. Van, aki úgy véli, a kutyának az udvaron a helye házőrzőként, mások elképzelhetetlennek tartják, hogy ne családtagként tekintsenek kedvencükre. De mi a helyzet az éjszakákkal? Előnyös, vagy kifejezetten rossz ötlet együtt aludni egy kutyával?

Higiéniai kérdések Kép forrása: theberry.com

Ez az egyik első kérdés, ami ilyenkor az emberekben felmerül, hiszen egy kutya nyilván nem olyan tiszta, mint egy ember este, fürdést követően. Szólnak érvek és ellenérvek is amellett, hogy a kutyát beengedd a lakásodba, vagy az ágyadba.

A négylábúak allergéneket visznek az otthonodba, ami bizonyos fokig növeli immunrendszered teljesítőképességét, azonban betegségeket, kórokozókat is terjeszthetnek.

Érthető módon, minél hosszabb ideig és minél közelebbi testkontaktusba kerülsz a kutyáddal, annál nagyobb az esélye, hogy te is megfertőződj.

Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy manapság a kedvencek többségét rendszeresen fürdetik, állatorvos ellenőrzi egészségügyi állapotukat, így fertőzéstől ritkán kell tartani.

Azért azzal érdemes számolnod, hogy ha az ágyadat megosztod a kutyáddal, gyakrabban kell ágyneműt cserélned, és az átlagosnál őt is sűrűbben ajánlatos fürdetned.

 

Mit mondanak a szakértők? Kép forrása: nouvelleviehaiti.org

A szakértők általában egyáltalán nem javasolják, hogy együtt aludj a kutyáddal, vagy éppen beengedd őt az ágyadba. Ők úgy vélik, a kutyának tudnia kell, hogy kutya, el kell fogadnia, hol a helye a családban, a lakásban.

Az ágynak tulajdonképpen a gazda, a falkavezér helyének kell lennie, amit nem szabad megosztani a négylábú kedvencekkel.

Ha mégis sor kerül erre, nagyon fontos, hogy a kutya itt is érezze alárendelt szerepét, és csak akkor mehessen fel, ha azt a tulajdonos megengedte, egyébként a kijelölt helyén kell feküdnie.

Így nem fordulhat elő, hogy saját területének tekinti, amit védelmeznie kell, és pl. az új barátodat egyszerűen nem engedi melléd feküdni. (Nem szabad felvenni az ágyba a kutyát akkor sem, ha önkényesen elhagyja a helyét, és felkéredzkedik, hiszen így éjjel is járkálni fog, felugrál az ágyra, míg a gazda fel nem veszi.)

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019