Cicatréning: Ismerd meg a klikker módszert!

Bircsár Dóri
Írta: ,

A cica öntörvényű, a kutya engedelmes – mondják a kutyások. Pedig a cica is rengeteg trükk elsajátítására képes (és ha bent lakik a szobában, nem is árt, ha pár alapvető szabályt megtanítunk neki, a könnyebb egymás mellett élés érdekében)! Az idomítás kimerülhet annyiban, hogy odajön a nevére vagy megérti, ha valamit nem szabad, de ha elég türelmes vagy, azt is megtaníthatod neki, hogy utasításra puszit nyomjon az arcodra! Azt viszont tudnod kell, hogy a macskákat nem motiválja a gazdi elismerése – sokkal inkább a finom husi! És hogy miért éri meg belekezdeni a tréningbe? Mert javítja a kommunikációt állat és gazdi között, lefoglalja a cicát, minőségi időt tölthettek el együtt, és szuper érzés, mikor először látod, hogy megértette, mit akarsz tőle! Most megismerkedhetsz a klikker módszer alapjaival, olvasd el a cikket, és kezdődhet a tanulás!

A klikker módszer

A nevelésnek több módja is van: létezik a jutalmazás- vagy büntetés alapú nevelés és a kettő kombinációja is.

Ma már a jutalmazás alapú nevelést részesítik előnyben, amikor csak pozitív megerősítéssel befolyásoljuk a viselkedést.

Ennek egyik, macskáknál is jól használható fajtája az úgynevezett klikker módszer.

Itt a tréning alapját egy szerkezet hangja képezi, ami azt jelzi az állatnak: most nagyon jól csináltál valamit, megjutalmazlak!

Ez arra sarkallja a cicát, hogy újra végrehajtsa azt, amiért fincsi jutalmat kapott

Amit még tudnod kell, hogy bár idősebb macskával is nekikezdhetsz a tréningnek, a leghatékonyabban a fiatal cicusok trenírozhatóak. 

Nézzük a kellékeket!

Vegyél egy klikkert, ami egy kis műanyag szerkezet, egy gombbal, ami jellegzetes hangot ad ki (állatboltban kapható), és mindenképp szerezd be a cicád kedvenc jutalomfalatját (az enyém például a nyers csirkehusiért bolondul).

A jutalomfalat kiválasztásánál fontos, hogy ne száraz étel legyen, és hogy kis falatokra legyen vágva, így a cica nem fog percekig nyammogni rajta.

Ja, és az utolsó hozzávalóról majdnem megfeledkeztem: egy éhes macska.

A tréning előtt ne etesd meg a cicádat, legalább pár óráig, különben nem lesz motivált a feladat végrehajtására

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019