Cicatréning: Ismerd meg a klikker módszert!

Írta: ,

A cica öntörvényű, a kutya engedelmes – mondják a kutyások. Pedig a cica is rengeteg trükk elsajátítására képes (és ha bent lakik a szobában, nem is árt, ha pár alapvető szabályt megtanítunk neki, a könnyebb egymás mellett élés érdekében)! Az idomítás kimerülhet annyiban, hogy odajön a nevére vagy megérti, ha valamit nem szabad, de ha elég türelmes vagy, azt is megtaníthatod neki, hogy utasításra puszit nyomjon az arcodra! Azt viszont tudnod kell, hogy a macskákat nem motiválja a gazdi elismerése – sokkal inkább a finom husi! És hogy miért éri meg belekezdeni a tréningbe? Mert javítja a kommunikációt állat és gazdi között, lefoglalja a cicát, minőségi időt tölthettek el együtt, és szuper érzés, mikor először látod, hogy megértette, mit akarsz tőle! Most megismerkedhetsz a klikker módszer alapjaival, olvasd el a cikket, és kezdődhet a tanulás!

A klikker módszer

1/8 A klikker módszer

A nevelésnek több módja is van: létezik a jutalmazás- vagy büntetés alapú nevelés és a kettő kombinációja is.

Ma már a jutalmazás alapú nevelést részesítik előnyben, amikor csak pozitív megerősítéssel befolyásoljuk a viselkedést.

Ennek egyik, macskáknál is jól használható fajtája az úgynevezett klikker módszer.

Itt a tréning alapját egy szerkezet hangja képezi, ami azt jelzi az állatnak: most nagyon jól csináltál valamit, megjutalmazlak!

Ez arra sarkallja a cicát, hogy újra végrehajtsa azt, amiért fincsi jutalmat kapott

Amit még tudnod kell, hogy bár idősebb macskával is nekikezdhetsz a tréningnek, a leghatékonyabban a fiatal cicusok trenírozhatóak. 

Nézzük a kellékeket!

2/8 Nézzük a kellékeket!

Vegyél egy klikkert, ami egy kis műanyag szerkezet, egy gombbal, ami jellegzetes hangot ad ki (állatboltban kapható), és mindenképp szerezd be a cicád kedvenc jutalomfalatját (az enyém például a nyers csirkehusiért bolondul).

A jutalomfalat kiválasztásánál fontos, hogy ne száraz étel legyen, és hogy kis falatokra legyen vágva, így a cica nem fog percekig nyammogni rajta.

Ja, és az utolsó hozzávalóról majdnem megfeledkeztem: egy éhes macska.

A tréning előtt ne etesd meg a cicádat, legalább pár óráig, különben nem lesz motivált a feladat végrehajtására

Kondicionálás

3/8 Kondicionálás

A cica tréningjének első lépése a kondicionálás. Ez azt jelenti, hogy meg kell értetni az állattal, hogy mikor meghallja a klikker hangját, jutalomfalatot fog kapni.

Mint mikor biztos vagy benne, hogy holnap is felkel a nap, mert ma is felkelt: feltétlen egymásra következést kell teremtened a hang és a jutalom között.

A tanuláshoz teremts nyugodt körülményeket, legyen csend és ne zavarjon titeket senki.

Állj nyugodtan, szó nélkül, ne gesztikulálj, ne tegyél hirtelen mozdulatokat, mert később kézjeleket, vezényszavakat is fogsz tanítani, így minden hangnak és mozdulatnak jelentése lesz.

 

Jutalom és klikk!

4/8 Jutalom és klikk!

Második lépésként vegyél elő egy jutalomfalatot, add oda a cicádnak, és mikor bekapja, klikkelj.

Most még előbb van a finomság és utána a klikk, de később ezt a sorrendet meg kell majd fordítani.

Ismételd el a gyakorlatot kb. 10-szer, majd másnap folytasd a tréninget!

Egy foglalkozás 3-4 percnél ne tartson tovább, különben a cica faképnél hagy.

Cserébe viszont rendszeresen, vagy akár minden nap tanuljatok!

Csak fokozatosan!

5/8 Csak fokozatosan!

A kondicionálás akkor sikerült, ha a klikker hangjára a cica átszalad a másik szobából hozzád, hogy megkapja a husit.

Próbálgasd többször, és bizonyosodj meg róla, hogy a cica felismerte az összefüggést a hang és az étel között: ha meghallom a hangot, a gazdi ételt ad.

A következő lépés nálam a név megtanítása volt. Klikk, név kimondása, étel.

Majd begyakorlás után, ha kialakul az újabb logikai kapcsolat (ha meghallom a klikket, és hallom a hangsort, kapok enni), cseréld fel a név kimondását és a klikket, tehát: név, odaszalad, klikk, jutalom. 

A megértés csodája

6/8 A megértés csodája

Pár nap múlva letettem egy dobozt a földre.

A célom az volt, hogy a cica menjen bele, értse meg, hogy jutalmat kap, ha belelép a dobozba.

Ha a macskám közelített felé, klikkeltem és egy kis darab húst adtam neki.

Azt hiszem, nagyjából egy perc alatt megértette, hogy mit szeretnék – különleges érzés volt!

Itt is a fokozatosságra törekedjünk!

Először jutalmat kap csak azért, mert elindul a doboz felé (ha csak ül, fogjuk a kezünkbe a jutalmat és vezessük a doboz irányába).

Végül már csak azért kap ételt, ha teljesen belelép a dobozba. Mindig többet kell teljesítenie mindaddig, amíg végre nem hajtja a kívánt feladatot.

Parancsszavakhoz kötés

7/8 Parancsszavakhoz kötés

Természetesen sokféle feladatot megtaníthatsz a cicádnak, de ennek az a kulcsa, hogy parancshoz kösd az egyes mutatványokat.

Ha a macska biztosan végrehajt egy feladatot, például megérti, hogy akkor kap falatot, ha puszit ad az orrával, akkor iktassuk be a vezényszót. Puszit ad, közben kimondjuk a vezényszót, klikk és jutalom.

Majd itt is cseréljük meg a sorrendet: vezényszó, puszit ad, klikk és jutalom. Amelyik trükköt szeretnénk megtartani, ahhoz mindenképpen kössünk vezényszót, és csak akkor térjünk a következő feladatra, ha már biztosan tudja, mit kell csinálnia.

A szavak ne hasonlítsanak egymásra, és 2 szótagnál ne legyenek hosszabbak.

Kedv a tanuláshoz

8/8 Kedv a tanuláshoz

Az én cicám jelenleg puszit és pacsit ad, odajön a nevére, belemegy a dobozába, ül, és most tanuljuk a parancsra fekvést.

Ez még csak a kezdet, hiszen a Youtube-on rengeteg tutorial videó van fent, amivel összetettebb mutatványokat is taníthatunk.

Fontos, hogy legyél türelmes – neked sincs kedved mindig a tanuláshoz vagy a munkához –, és hogy ha először hajt végre hibátlanul valamilyen feladatot, adjunk neki bónuszt, több husit.

A legjobb az, ha sikerül eltalálnod a tréning csúcspontját és azt követően hagyjátok abba, mert ha nyűglődéssel zártok, a kedvencednek nem lesznek kellemes emlékei a cicasuliról.

Sok szerencsét!