Emiatt utálja a legtöbb cica a vizet

Szirák Viki
Írta: ,
Emiatt utálja a legtöbb cica a vizet

Kép forrása: edu1971/depositphotos.com

Neked is feltűnt már, hogy a cicád általában fejét vesztve rohan az udvar másik sarkába, ha meglátja a kezedben a slagot virágok locsolgatása közben, vagy észreveszi, hogy fürdés következik? Most elmondjuk, milyen okok húzódnak meg a háttérben!

Nem titok, hogy míg a kutyák jelentős része imád a vízben pancsolni, addig a macskák többnyire tisztes távolságból figyelik őket ez idő alatt. A legtöbb cica valódi kínzásként éli meg, ha megfürdetik, holott a gazdik mindent elkövetnek azért, hogy meghozzák ehhez a kedvüket; épp megfelelő hőmérsékletű vizet engednek a lavórba, cicabarát sampont használnak, és utána meg is szárítják kis kedvencüket. Ám ők mindentől eltekintve is rettegnek ezektől a pillanatoktól.

Több dolog is kiválthatja ezt a fajta félelmet bennük, az első pedig kétség kívül evolúciós indok.

A macskák történelmét tekintve szinte biztos, hogy a többségük nem szokott hozzá a vízközeli élethez, és kevés tapasztalatuk is van ezzel kapcsolatban.

Meglehet, hogy az őseik órákat töltöttek el naponta egy szikla tetején üldögélve azzal, hogy a mancsukkal kifogják a halakat a folyóból, de az életben maradás szempontjából a legtöbb nagymacskának nem volt szüksége arra, hogy megtanuljon úszni. A többségük ugyanis nagyon gyorsan tudott futni, ez pedig szuper vadásztudásokkal kombinálva bőven elég volt ahhoz, hogy elfogják a zsákmányt a szárazföldön, így a víz közelébe maximum akkor mentek, ha szomjasak voltak.

Ezen kívül pedig a bundájukhoz és a mozgásukhoz is köze lehet annak, miért írtóznak annyira a macskák a fürdéstől.

A szőrzetük nagyon hamar beszívja a vizet, hideggé válik, és megnehezíti számukra a mozgást. A cicáknak viszont nagyon fontos, hogy fürgék és rugalmasak legyenek, emiatt pedig nagyon idegesíti őket, ha nehezebben tudnak elszaladni, vagy felmászni a fára.

Sőt, akár a szaglásuk is szerepet játszhat a víztől való félelemben. Ezen képességük talán nem olyan szuper, mint a kutyáké, ám még ettől eltekintve is tudnak olyan szagokat megérezni, amiket mi nem. A csapvízben lévő vegyületek között lehet olyan, ami számukra egyáltalán nem vonzó, és inkább nem akarnak a közelébe menni, ha nem muszáj.

Ez az oka annak, hogy a legtöbb cica utálja a vizet

De mi van azokkal a macskákkal, akik szeretik a vizet?

Ettől függetlenül viszont lehet, hogy a te cicád kimondottan érdeklődő a vízzel szemben. Szereti nézni, ahogy a csapból csöpög a kézmosóba, vagy beugrik melléd a kádba, amikor épp forró fürdőt veszel. Ebben szerepet játszhat a neveltetése is; ha kicsi kora óta nálad van, és ügyeltél arra, hogy mindig megfelelően legyen megfürdetve, valószínűleg nem fog tartani tőle.

Mivel minden állat más, így nem lehet kijelenteni, hogy az összes macska utálja a vizet; ám még ettől eltekintve is valószínű, hogy a te cicád sem mindig akar fürdeni. Erről az tehet, hogy a macskák többsége szeret a saját szabályai szerint élni, és akkor fürdeni, amikor ők akarnak. Ha te épp akkor szeretnéd megtisztítani őt samponos vízzel, amikor neki nincs kedve, biztos, hogy el fog szaladni előled.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv