Baj a száraz orr? 6 tévhit a kutyákról

Írta: ,

A tudósok még vitatkoznak rajta, hogy az eb tíz- vagy százezer éve az ember legjobb barátja. Mindenképpen sok időről van szó, mely a megismerés bölcsessége mellett utat engedett néhány tévhitnek. Ezek közül emelünk most ki néhányat, ami számodra is érdekes lehet.

„A meleg, száraz orr lázat jelez.”

1/6 „A meleg, száraz orr lázat jelez.”

A kedvenced orrának hőmérsékletének vagy külső nedvességtartalmának semmi köze az egészségéhez.

A láz megállapítása csakis és kizárólag méréssel lehetséges, ami általában a végbélbe helyezett hagyományos lázmérővel történik.

Fontos tudnod, hogy az ő testhőmérséklete egy picit magasabb az emberénél, tehát 38-39°C a normális. A betegség elsőszámú tünete az ebeknél az étvágytalanság és a rosszkedv.

Hányás, hasmenés, szokatlan gyakoriságú vizeletürítés, köhögés, tüsszögés, valamint szem-, fül- vagy orrfolyás esetén is ajánlott mielőbb orvoshoz fordulni.

Amennyiben az aggályod oka nem szerepel a felsoroltak között, mégsem nyugodtál meg, először kérj tanácsot az orvostól telefonon! Így megúszhatod, hogy hurcolni kelljen a kedvencedet.

„A kutya szája tiszta, sőt steril.”

2/6 „A kutya szája tiszta, sőt steril.”

Minden gazdi szeretné azt hinni, hogy az ebbel nyugodtan lehet puszit cserélni.

Az emberi önnyugtató eszmefuttatások közül az egyik legtipikusabb, miszerint a kedvenced szája akár baktériummentes is lehet.

Ez azonban súlyos tévedés!

Gondolj csak bele, hogyan is lehetne makulátlan valami, amihez széklettől kezdve földdarabon át a hulladékig minden közel kerül?!

És akkor még a popsiszagolgatós ismerkedési formáról nem is beszéltünk, amellyel a kutyák egymás közt is bacikat adnak-vesznek.

Ebből az elegyből részesülsz te, amikor cuppanóst nyomsz az állat bundájára, vagy pedig hagyod, hogy megnyalja az arcodat.

Lehet, hogy az idők során hozzászokik az immunrendszered az efféle terheléshez, ami azonban így sem tekinthető egészségesnek.

„A kutyák nem tudják megemészteni a gabonát.”

3/6 „A kutyák nem tudják megemészteni a gabonát.”

Az emberek egyre inkább próbálják elhitetni magukkal, hogy bizonyos táplálékforrások nem nekik valók – ezzel magyarázzák ugyanis a valószínűleg más okból tapasztalt emésztési bántalmakat.

Mivel azonban az ebek emésztőrendszere igen strapabíró, ragadozó-mindenevő életmódra kifejlett komplexum, semmi gondjuk nincs a gabonafélékkel.

Sőt, igazából kifejezetten szükségük lenne az abban található rostokra és más tápanyagokra, tehát ne fogd divatdiétára a kedvencedet!

Ha bizonytalan vagy az egészséges kutyaétrend arányaival és összetevőivel kapcsolatban, ne habozz feltenni az állatorvosnak a kérdéseidet!

„A kutyaeledelen lévő adagolási útmutató helyes.”

4/6 „A kutyaeledelen lévő adagolási útmutató helyes.”

Csúnyán hoppon maradhatnak azok a gazdik, akik igyekeznek betartani a kutyatáp csomagolásán látható adagolási útmutatót.

Ez ugyanis éppen olyan, mint amikor az „embereledelen” láthatod, hogy a napi ajánlott bevitel hány százalékát fedezi az adott csemege kalóriákból, vitaminokból és ásványi anyagokból.

Minden élő szervezet energiaháztartása más és más, tehát ha az ebed például sokat szaladgál, nyilván többre lesz szüksége, mintha egész nap csak lustálkodna.

A legfontosabb az egészséges testsúly megtartása – ne törődj az adagolási útmutatóval, ha a kutyád éppen kiegyensúlyozott és jól van!

„A kutyád azért ugrál, mert örül neked.”

5/6 „A kutyád azért ugrál, mert örül neked.”

Noha egy pillanatra sem szeretnénk kétségbe vonni, hogy a négylábú barátod imád téged, az etológusok azonban óva intenek a téves következtetésektől: az ugráló, farokcsóváló és izgatottan fel-alá rohangáló ebnek ugyanis pillanatnyilag energiatúltengése van.

Megfelelő nevelési trükkökkel úrrá lehetsz a helyzeten, és nem kell attól tartanod, hogy a legújabb fehér nadrágod lesz csupa mancsnyom.

„Ne foglalkozz vele akkor, amikor így viselkedik, és mindig jutalmazd meg, amikor végre lenyugszik!” – javasolja Cesar Millan, a Kutyasuttogó című tévésorozat kutyaviselkedés-kutatója.

„A szuka kutyát csak az első alom után szabad ivartalanítani.”

6/6 „A szuka kutyát csak az első alom után szabad ivartalanítani.”

Jellegzetes példája ez annak, hogy emberi gondolatokkal és érzésekkel ruházzuk fel a kedvenceinket.

Nem kell attól tartanod, hogy a lány kutyusodban hiányérzetet kelt, ha nem lehetnek kicsinyei!

Sőt, sokkal inkább biztonságban tudhatod az egészségét ezzel a beavatkozással, hiszen elképesztő mértékben csökken a hatására az emlőrák és az életveszélyes húgyúti fertőzések kockázata – amennyiben az első tüzelés előtt sor kerül a műtétre.

A felesleges szaporulat elkerülése egyébként is a felelős kutyatartó magatartás része!

Neked eszedbe jut még olyan tévhit az ebekkel kapcsolatban, ami most nem került terítékre?