Az állatok egyetemes hatalma és gyógyító képességei

Írta: ,

Az állatok meg tudnak akadályozni, fel tudnak fedezni, segítenek kezelni, és sokszor meg is tudnak gyógyítani számos betegséget. A gyerekek érzelmi és értelmi fejlődésére szintén jó hatással van, ha állatokat gondozhatnak.

Alkalmazkodás és együttérzés

1/6 Alkalmazkodás és együttérzés

Orvosi kutatások feltárták az állatok nyugató hatását az idősekre, az érzelmileg elszigeteltekre, a stressztől szenvedőkre és a betegekre.

Akik hozzá vannak szokva egy állattal való törődés rutinjához, azok könnyebben alkalmazkodnak egy szigorú napirendhez. Ennek köszönhetően csökken bennük a stressz, fogyókúra és betegség esetén jobban tudják tartani a diétát.

A betegek vigyáznak magukra, ezért gyógyulásuk hamarabb és teljesebben megy végbe. Aki állatot tart, ritkábban betegszik meg.

Állandóság és biztonság

2/6 Állandóság és biztonság

Az emberek úgy emlékeznek vissza az állatokkal való kapcsolatukra, mint életük egy egyszerűbb időszakára.

Akkor is, ha például a gyerekkor egyáltalán nem könnyű szakasz számukra.

A háziállatok biztosítják az állandóságot, amelyre szükségük van.


Melyik a kedvenc háziállatod? Ezt árulja el a személyiségedről


Nagyon sok család fogad be valamilyen állatot a gyerekek miatt, leggyakrabban a gyerekek ötödik és tizenkettedik életéve között.

Az állatok fejlesztik az érzékenységet, a felelősségérzetet, és társként szolgálnak. Ezt a szülők érzik, ezért ajándékoznak a gyerekeiknek állatot.

Állatgondozás gyerekkorban

3/6 Állatgondozás gyerekkorban

Az a gyerek, akinek van állata, több empátiával rendelkezik, sokkal jobban érti mások érzéseit és indítékait. Emellett sokkal gondoskodóbb, akkor is, ha fiú.

A fiúk, ahogy nőnek, egyre keményebbé válnak, de az állatokról továbbra is nagy szeretettel és türelemmel gondoskodnak.

A kisgyerekek érzelmi és értelmi fejlődésére szintén jó hatással vannak az állatok. Az állatok tele vannak energiával, és ez kapcsolatteremtésre ösztönzi a gyerekeket.

Az állatokhoz való vonzódás velünk született tulajdonság. Amikor már elég idősek egy mese végighallgatásához, a nekik való könyvek főszereplői eleinte állatok lesznek.

Az állatoktól szeretetet és megértést kapnak. Pozitív énképet alakíthatnak ki magukról, erősödik az önbizalmuk. 

Gyógyulások

4/6 Gyógyulások

A betegek számára is nagyon fontosak az állatok. Könnyebbé teszik a rákos diagnózis érzelmi feldolgozását. Feloldják a rákos betegek aggodalmát, enyhítik a szenvedést.

Az állatokról való gondoskodás mint fizikai tevékenység is felvidítja az embert. Az állatok említése könnyedséget visz a beszélgetésbe, oldja a betegek szorongását.

Az állatoknak rendkívül fejlett a hatodik érzéke, amivel megérzik azt, aminek még nincsenek látható jelei, és szükség esetén riasztást adnak le. 

Hippoterápia

5/6 Hippoterápia

A hippoterápia lényegében lovasterápia. A lovat jelentő hippos szóból származik, és a lovakkal végzett kezelést jelenti.

Ma már általánosan alkalmazott eszköz a lelki, értelmi, fizikai, szociális és magatartásbeli problémákkal küzdő betegek kezelésében. A lovaglás háromdimenziós mozgás.

Minden lépéssel a medence egy kicsit feljebb, oldalra és előre mozdul, majd visszatér a nyugalmi állapotba. A lovon ülő, fizikailag sérült vagy szellemi fogyatékos ember megismeri, hogyan kellene az izmainak működnie.

A mozgás ritmikus, mégsem ismétlődik egy mozdulat sem pontosan, így a lovas ide-oda mozog a nyeregben, és egyfolytában figyelnie kell az egyensúlyra.

Irányítás szeretettel

6/6 Irányítás szeretettel

A depressziós, szorongó, táplálkozási problémákkal küzdő és bántalmazott betegeknek problémát okoz a hatalom gyakorlása és egy-egy helyzet irányítása.

Lóháton ülve meglepődve tapasztalják, hogy egy ilyen nagy állatot erőszak és megaláztatás nélkül lehet irányítani. A ló rákényszeríti az embert problémái tisztázására és megoldására.

A testi fogyatékkal élő embereknek a ló erőt kölcsönöz, így ingerli és kezeli az idegrendszert.

A ló segít gyakorolni a szeretet kimutatását, a hatásos beszédet és a vezetést. A lóval való találkozás arra készteti az embert, hogy testét és lelkét összehangolja, és tettei a szándékát tükrözzék. 

Cikkünket dr. Marty Becker és Danielle Morton Az állatok gyógyító ereje (Gold Book Kft., 2002) című könyve alapján írtuk.