Állatot szeretnél örökbe fogadni? Íme a legfontosabb tudnivalók

Írta: ,

Szerencsére egyre többen választják azt, hogy örökbe fogadnak, ahelyett, hogy tenyésztőtől vennének egy kölyköt. Ha hasonló dolgot tervezel, nem árt tudnod néhány dologról, hiszen a menhelyek szabályozzák azt, ki és hova fogadhat örökbe, és a kutyaotthonokban is számos kizáró tényezővel találkozhatsz. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, és egy szakértővel is beszélgettünk arról, miért is kell ennyire szabályozni az örökbefogadást.

A gazdi személye Kép forrása: bohemiandiesel.com

1/5 A gazdi személye

A legtöbb menhely örökbefogadási szabályozásában alapvető pont az, hogy csak oda adnak örökbe kutyát, ahol megfelelőek az életkörülmények ahhoz, hogy az évenkénti oltást, az eledelt és az egyéb kiadásokat tudják majd fedezni a gazdik. Amit még a saját részedről át kell gondolnod, hogy mennyi szabadidőt lesz a kutyával foglalkozni, meg tudod-e adni neki a kellő játék- és sétaidőt. Erre a két alapkérdésre minden menhelynél számíts.

Ami szintén általános, hogy ajándékba adási céllal nem nagyon szokták engedni az örökbefogadást, hiszen fontos, hogy ők is ismerjék a leendő gazdit, de ami még ennél is fontosabb, hogy a kutya és az örökbefogadó között meglegyen a megfelelő kémia.

A megfelelő lakás Kép forrása: hometalk.com

2/5 A megfelelő lakás

Az állatotthonok nem megszabadulni szeretnének a kutyáktól, cicáktól, és csak rásózni őket valakire, úgyhogy az is fontos nekik, milyen környezetbe kerül az állat. Vannak olyan menhelyek, amelyek elég komolyan szabályozzák, hogy a menhelytől hány km távolságra lévő lakásba viheted a kutyát, és több helyen az is kizáró tényező, ha albérletben élsz.

Szerencsére vannak menhelyek, ahonnan albérletbe is vihetsz kutyát, de ehhez a főbérlődet és a lakóközösséget is meg kell kérdezni. A kutyákat nem feltétlenül kell kertes házba örökbe fogadni, hiszen némely kutyának kicsi a mozgásigénye, de arra számíts, hogy hiperaktívabb, kevésbé nyugodt kutyust nem biztos, hogy hazavihetsz a belvárosi albérletbe.

3/5 Döntő az elbeszélgetés

A szabályozás az örökbefogadás helyét és a gazdi személyét illetően eltérő lehet a kutyaotthonok, menhelyek esetében. Nálunk nincs megkötés arra sem, hogy milyen távolságra van az örökbefogadók otthona a menhelytől, és alapvetően attól sem zárkózunk el, ha valaki albérletbe szeretne örökbefogadni egy állatot, de ehhez természetesen írásos beleegyezésre van szükség a főbérlőtől – tudtuk meg Halmai Bernadettől, a Rex Kutyaotthon Alapítvány irodavezetőjétől. „Ami alapján első sorban döntünk arról, ki fogadhat örökbe kutyát, az egy elbeszélgetés, ahol a leendő gazdával minden fontos részletet átveszünk.” Például fel kell rá hívni a figyelmet, hogy mennyibe kerül egy állat tartása éves szinten, hiszen az eledelnek, az állatorvosi ellátásnak és az oltásnak is van költsége. „Minden kutyának egyedi igényei vannak, és erről is beszélni kell az örökbefogadókkal. Sokan gondolják úgy, hogy ha kertes házba visznek egy állatot, akkor például nem kell sétáltatni. A kutya játszani sem tud egyedül, fontos, hogy érjék pozitív élmények, és szükséges, hogy időt tudjon tölteni a gazdáival” – mondja Halmai Bernadett.

Akár a kerítés hiányán is múlhat Kép forrása: weheartit.com

4/5 Akár a kerítés hiányán is múlhat

A Rex Kutyaotthon Alapítványnál például kizáró ok lehet, ha kertes házba vinnék az állatot, és ott nincs kerítés, vagy biztonságos kenel, hiszen több kutyánál is az a tapasztalat, hogy szeretnek elmenni, elszökni otthonról. „Arra is felszoktuk hívni a gazdik figyelmét, hogy kölyökkutyák esetében fontos, hogy ne hagyják őket egyedül rögtön az elején, fokozatosan kell őket hozzászoktatni ahhoz, hogy munkaidőben nem lesz otthon a gazdájuk” – mondja a Rex Kutyaotthon irodavezetője. Halmai Bernadett pozitívumnak tartja, hogy az emberek egyre tudatosabbak, átgondoltabbak, és ez meglátszik az örökbefogadáshoz való hozzáállásukon is.

Arra kell csak odafigyelnünk, hogy nem feltétlenül az a kutya illik a gazdikhoz, akit elsőre kiválasztottak. Az elbeszélgetés során sikerül kialakítanunk egy képet az örökbefogadókról, és mivel jól ismerjük az egyes állatokat, ezért számunkra kitűnik, ha hosszú távon nem illene össze a kutya és a gazdája. Szerencsére a legtöbben nyitottak arra, hogy a legmegfelelőbb kutyát találjuk meg nekik, és lehet őket terelgetni a hozzájuk illő állatokhoz.

Ne lepődj meg, ha jön egy ellenőrzés

5/5 Ne lepődj meg, ha jön egy ellenőrzés

A menhelyek, állatotthonok ellenőrzést is  szoktak tartani az új gazdáknál, és ez nincs másként a Rex esetében sem. Ahogy irodavezetőjük mondja, akár a szabályozások, az ellenőrzések is azért fontosak, mert a kutya érdekeit, a kutya jólétét tartják szem előtt.

Sajnos előfordult már, hogy vissza kellett vinni a kutyát a menhelyre, ezért tényleg fel kell rá hívni a figyelmet, mivel jár az állatok tartása. Az örökbefogadók részéről azonban szerencsére látszik a pozitív változás, még abban a tekintetben is, hogy hány állatot visznek haza. Ugyan még mindig több a kutya, aki a menhelyen van, mint azok, akiket örökbefogadnak, de nagyon lassan azért növekszik a befogadott állatok száma.