A világ 10 kevésbé ismert, de nagyon különleges kutyafajtája

Kovács Andrea
Írta: ,
A világ 10 kevésbé ismert, de nagyon különleges kutyafajtája

Labrador, spániel, mopsz – ezekről a kutyafajtákról valószínűleg te is hallottál már, és ezer közül is felismered őket. A világon viszont rengeteg más kutyafajta is létezik, amelyek kevésbé kapnak nagy reflektorfényt. Most megmutatjuk, melyek azok a különleges kutyák, akikről talán még te sem hallottál.

Ez a különleges fajta Magyarországon nem igazán elterjedt: leginkább Portugália északi részén lehet vele találkozni, mint őrző-védő, nyájterelő kutya.

Magabiztos, impozáns fellépése egy erős jellemet takar.

Míg gazdájával szemben rendkívül engedelmes, addig az idegeneket nem szereti, sokszor fenyegetően lép fel velük szemben.

Élénk mozgással bír, és igényli a hosszú sétákat, ezért az állatok terelgetése, és a nagy, szabad terek illenek hozzá. Nem éppen családi kutya, kertekbe nem is javasolják, lakásban pedig egyáltalán nem érezné jól magát.

A nagy bundája ne tévesszen meg, a nagy meleget is jól elviseli.

Más néven Kooikerhond kutyának is nevezik ezt a Hollandiából származó, ritka fajtát. Vadászkutyaként alkalmazták kezdetben, de ahogy teltek az évek, úgy lett belőle családi kutya.

Roppant intelligens, és nem csak gyorsan tanul, de élvezi is ezt; sportos, élénk és nyitott személyiséggel rendelkezik.

Más kutyákkal, sőt, még a cicákkal és egyéb háztáji állatokkal is jól megtalálja a közös hangot, ha már kölyökkora óta velük nevelkedik. Az idegenekkel szemben nem túl nyitott, de a gazdáit imádja. Azonban azoknak nem ajánlják, akiknek kisgyermekeik vannak, ugyanis a türelem nem erőssége a fajtának, és ha egy gyermek megrántja a farkát, vagy belemarkol a bundájába, hajlamos visszatámadni.

Egyébként igazi munkakutya, aki nem szeret heverészni és unatkozni, így mindig fontos, hogy kapjon feladatot.

Vagyaim.hu

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató