A kutyád vagy a macskád örül neked jobban?

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Örök vita folyik erről, de úgy tűnik, egy új kutatás végre bebizonyítja, hogy a kutyák vagy a macskák örülnek jobban a gazdijuknak... 

A Claremont Egyetem szakemberei kutatásuk során arra keresték a választ, vajon a kutyák vagy a macskák örülnek jobban annak, amikor a gazdi foglalkozik velük. Annak érdekében, hogy kellőképpen objektív és hiteles eredménnyel szolgálhassanak, úgy döntöttek, a kémiai reakciókat fogják megfigyelni, mivel azok nem irányíthatóak vagy befolyásolhatóak. Az eredmények pedig nagyon érdekesek lettek...

A vizsgálat során azt nézték, mennyi oxitocint – boldogsághormont – termelnek az állatok. A teszt elején vért vettek 10 macskától és 10 kutyától, majd ezután a gazdik néhány tartalmas percet töltöttek el az állatokkal, végül pedig ismét vérvétel következett.

És hogy mi az eredmény?

A kutatás vezetője (Dr. Paul Zak) szerint 15-25% oxitocint termelünk akkor, ha egy idegen kellemes reakciót vált ki belőlünk, 25-50%-ot, amikor valakit megnyerőnek találunk, 50%-ot vagy annál nagyobb eredményt pedig akkor produkálunk, ha valakit annyira imádunk, mint amennyire a szerelmünket, gyermekünket.

A szakemberek a kutyáknál átlagosan 57,2%-nyi emelkedést tapasztaltak, ami azt jelenti, hogy az ebek annyira örülnek nekünk, amennyire mi a közvetlen családtagjainknak. Dr. Zak szerint megdöbbentő, hogy ez az eredmény a kutyák esetében egy másik fajra koncentrálódik.

Ehhez képest a macskák sajnos lehangoló eredményt produkáltak: csupán 12%-os oxitocin növekedést mutattak, és ezt az eredményt is csak a cicák felénél tudták mérni – a többiek rá se hederítettek a gazdi próbálkozásaira. A kutatás vezetője rámutatott arra, hogy a macskák kevésbé szociálisak, mint a kutyák, és a laborban valószínűleg nem tudtak annyira felszabadulni, mint a rendszeresen sétáltatott, új helyekkel folyamatosan ismerkedő kutyák. Úgy véli, otthoni körülmények között a macskák kecsegtetőbb eredménnyel szolgálnának, de abban is egészen biztos, hogy a kutyákat nem szárnyalnák túl.

Ennek alapján a kötődési párviadalt egyértelműen a kutyák nyerték, de a legtöbb gazdi szerencsére sokkal több szempontot vesz figyelembe, amikor hosszú évekre elkötelezi magát egy állat mellett. Elvégre más okok miatt imádjuk a macskákat, és más miatt a kutyákat…

Forrás: Huffington Post

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019