A házi kedvencek ivartalanításának előnyei és hátrányai

Szabó Erzsébet
Írta: ,
A házi kedvencek ivartalanításának előnyei és hátrányai

Az ivartalanítás manapság kulcsfontosságú kérdés, tekintve, hogy sajnálatos módon az állatmenhelyek tele vannak a nem várt szaporulatból érkező kiscicákkal és kutyakölykökkel. De mit tehet egy felelős gazdi? Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár az ivartalanítás, vagy annak elmaradása?

Árt-e az állatnak az ivartalanítás?

Az első és a legfontosabb kérdés, ami egy gazdának eszébe jut, hogy mivel jár jobban: ha ivartalanítja a kedvencét, vagy ha mindent hagy úgy, ahogy a természet megalkotta?

A szakértők javaslata szerint az a legszerencsésebb, ha a nem tenyésztésre szánt állatokat akár már az ivarérettség előtt alávetjük a műtétnek.

Ennek több oka is van: egyrészt az állatnak nem kell átélnie a hormonális változásokat, ingadozásokat, másrészt minél fiatalabb a kis kedvenc, annál könnyebben gyógyul fel.

Az ivartalanítás egyetlen egy esetben árthat az állatnak, mégpedig akkor, ha nem megfelelő szakembert kérünk fel a célra. Bár rutinműtétről beszélünk, kellő szakértelem nélkül természetesen itt is felléphetnek komplikációk.

Ezt leszámítva az ivartalanítás csak előnyökkel jár.

 

Milyen konkrét előnyei vannak?

Fontos kiemelni a legnagyobb előnyt, mely szerint nem várt alommal garantáltan nem kell kalkulálnunk. A kiskutyáknak, kiscicáknak általában nehéz új, felelős gazdát találni, így a szaporulat komoly fejtörést okozhat a tulajdonosoknak.

Az ivartalanítással több, végzetes kimenetelű betegség is elkerülhető, ideértve az ivarszerveket, emlőket érintő problémákat.

Az ivartalanított állatok sokkal nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá válnak, mivel nem hajtja őket az ösztönük, nem akarnak majd megszökni, a séták során is nyugodtabbak, kezelhetőbbek maradnak.

Lényeges szempont, hogy a párzás hiányából adódó frusztráció esetükben nem csap át agresszióba.

Nőstény állatoknál kiküszöbölhetőek a tüzeléssel járó további panaszok is, így pl. nem kell az extra takarítással bajlódni.

Fókuszban

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

3 óriási tévhit a hurutos köhögéssel kapcsolatban

Okos tetőablak: együtt a kényelem és a funkció