9 dolog, amit érdemes megfontolni kutyavállalás előtt

Szabó Erzsébet
Írta: ,
9 dolog, amit érdemes megfontolni kutyavállalás előtt

A kutya, vagy bármilyen más állat örökbefogadása óriási felelősség, legalábbis akkor, ha valamirevaló gazdi szeretnél lenni. A sok-sok pozitív élményen és érzelmen túl, amit az állatok adnak, alapvető és extra feladatok fognak rád hárulni, márpedig ezekkel sajnos sokan nem kalkulálnak.

Érdemes energiaszint alapján választani

Sokan kizárólag fajta és szimpátia (na meg az ár) alapján döntenek, pedig az az igazság, hogy sokkal többet számít az egyed természete, mint az ösztönei. Persze, az is rettentően fontos hogy számodra kedves fajtát válassz, tehát ne akarj border collie-t néhány rövid séta mellett lakásban tartani.

Ugyanakkor mindennél fontosabb, hogy veled megegyező, vagy alacsonyabb energiaszintű állatot válassz, ebben több szakirodalom a segítségedre lehet.

Az egyik leggyakoribb ok, amiért a kutyák menhelyre kerülnek, az az, hogy a tulajdonosok nem bírnak velük, s ennek a hátterében gyakran az áll, hogy az állatnak sokkal több az energiája, mint gazdájának.

Lesz pár álmatlan éjszakád

Ha egy kiskutyát már a nyolcadik héten elhozhatsz, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem éppen egy felelős tenyésztővel van dolgod.

A tizedik hét már sokkal ideálisabb, de jobb, ha kivárod a három hónapos kort.

Ha kibírod, hogy néhány hétig csak látogatod a kiskutyát, és utána viszed haza, akkor a későbbiek során sokkal egyszerűbb dolgod lesz.

Nem olyan fájdalmas az elválás, az egészségügyi tényezők, oltások adottak, és a szocializálódás folyamata is sokkal könnyebb lesz. Amennyiben így teszel, kisebb eséllyel szembesülsz majd az éjszakai sírással, vonyítással, és könnyebben meg tudod majd nyugtatni az állatot, ha az mégis szülei, testvérei után vágyakozna.

Fókuszban

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv