5+1 tárgy, ami megtalálható a lakásodban, és életveszélyes lehet a kutyádra nézve

Írta: ,

A kutyák rendkívül intelligensek és gyorsan tanulnak, de még így is nagyon oda kell figyelnünk arra, mi kelti fel az érdeklődésüket séta közben vagy szimplán a lakás különböző pontjain. Rengeteg olyan dolog vesz ugyanis körül minket, amelyek ránk ugyan nincsenek negatív hatással, de a házi kedvencünkre életveszélyesek is lehetnek. Jó, ha tudod, hogy az alábbi dolgokat meg kell próbálnod minél távolabb tartani a kutyusodtól!

Mikulásvirág Kép forrása: groenvanbijons.be

1/6 Mikulásvirág

Ez a különleges, karácsonyi növény gyönyörűen néz ki a lakásban, de a házi kedvencekre nézve kimondottan veszélyes is lehet.

Noha közel sem olyan ártalmas, mint például a cicákra nézve a húsvéti liliom, de azért érdemes odafigyelned a kutyusodra, nehogy egyen ebből a növényből.

Ugyanis ha sokat fogyaszt belőle, komoly gyomorfájdalmakhoz, sőt, hányáshoz is vezethet az esetükben.

Különböző emberi ételek Kép forrása: fineartamerica.com

2/6 Különböző emberi ételek

Az édesség, mint például egy szelet csokoládé már önmagában sem tesz jót a kutyák egészségének, ezt valószínűleg te is megtanultad már. De a legnagyobb gondot mégsem az összetevők, hanem sok esetben maga a csomagolás okozza!

A legtöbbször ugyanis a kis kedvencek nem vesztegetik az időt a csomagolás leszedésével, és ezzel együtt eszik meg a nasit, ami súlyos problémákat okozhat a gyomrukban.

Ami pedig a további élelmiszereket illeti, ugyancsak veszélyes lehet a kutyákra nézve például a szőlő és a hagyma, így ezeket sem érdemes az asztalon felejteni.

Apró, szúrós játékok Kép forrása: superhealthyfamily.com

3/6 Apró, szúrós játékok

Akárcsak a gyerekekre, úgy a kutyákra nézve is veszélyesek az apró, szúrós játékok!

Állatorvosok szerint nagyon sokszor előfordul ugyanis az, hogy a kutyus játszani szeretne, és hirtelen felindulásból a szájába vesz egy apró, éles holmit, majd véletlenül lenyeli.

Ez nem csak fulladásveszélyt idézhet elő (noha ez kimondottan veszélyes lehet), de a gyomorba jutva is súlyos, akár életveszélyes problémákat okozhat.

Bizonyos italok Kép forrása: notey.com

4/6 Bizonyos italok

Hiába gondolnád, hogy ártalmatlan, valójában rengeteg folyadék létezik, amit a kis kedvencünk nem fogyaszthat!

Sose engedd a kutyádnak, hogy belenyaljon például a teába vagy a kávéba, az alkoholnak pedig végképp ne engedd a közelébe!

Ezek ugyanis ránk kis mértékben nincsenek nagyon rossz hatással, de a kedvenceinkre igen: minden esetben hányást, hasmenést és légzési nehézségeket okoznak.

A csont is tiltólistás Kép forrása: doo-n-go.com

5/6 A csont is tiltólistás

A mesékben mindig azt láthattuk, hogy a kutyák imádják a csontot, de a valóságban nem lenne szabad ezt odaadni nekik.

A csontok ugyanis sokszor nagyon élesek, és az még csak a kisebb gond, ha evés közben megvágja vele a kutyus a szája belső részét.

A nagyobb gond, hogy a gyomorba jutva is előidézhet ilyen problémákat, hiszen az élesebb felület könnyedén sérüléseket okozhat az emésztőszerveknél.

Embereknek készült gyógyszerek és vitaminok Kép forrása: thisisnthappiness.com

6/6 Embereknek készült gyógyszerek és vitaminok

Ahogy te sem szednél be olyan gyógyszert, ami állatoknak készült, úgy neked sem lenne szabad embereknek előállított kapszulát adni a kutyádnak!

Hiába segít neked a gyógyulásban egy fájdalomcsillapító, az állatok testfelépítése egészen más, és rájuk nézve már egyetlen tabletta is veszélyes lehet.

Sőt, ugyanez a szabály érvényes a vitaminokra is, különös tekintettel azokra, amelyek cinket tartalmaznak.