5 pofonegyszerű cicajáték, amit otthon is elkészíthetsz

Írta: ,

Unatkozó macska nincs, ezt mindenki tudja, ha ugyanis a ház ura vagy úrnője délután kialudta a délelőtti szunyókálás fáradalmait, és megkezdődik a vacsora előtti játék, akkor bárhol talál magának szórakoznivalót. Ha mégis jobban örülnél, ha a szemceruzád vagy a porcelán bögréid helyett valami mással szórakozna, akkor be kell szerezned néhány cicajátékot. Ezeket szerencsére nem csak boltban, hanem otthon, sokkal kevesebb pénzből, vagy szinte teljesen ingyen is elkészítheted.

Mászóka polcokból

1/5 Mászóka polcokból

A cicák szeretnek magasra mászni és bújócskázni is, ezért egy cicaház egy mászóka tetején maga a mennyország nekik, ha pedig eltalálod az ízlésüket, talán szívesebben másznak majd ide, mint a könyvespolcodra.

A méregdrága cicabútort néhány ügyesen elhelyezett polccal te is helyettesítheted.

A polcokra dobozokat is tehetsz, amiben a macskád elbújhat, esetleg két polc közé kifeszíthetsz egy strapabíró kendőt vagy törülközőt is.

A macskák imádnak az ilyen függőágyakban szunyókálni.

A lényeg, hogy nem csak a polcok, de a rájuk tett elemek – dobozok, házikók – is biztosan rögzítve legyenek, így elkerülhetőek a balesetek.

Kaparófa

2/5 Kaparófa

A macskáknak kaparniuk kell, ez ellen nincs mit tenni, de nincs is gond a körömélezéssel, ha azt nem a kanapén vagy a szekrény oldalán követik el.

Egy egyszerű talpra szögelt fatuskó, vagy régi szőnyeggel bevont léc tökéletes karomélesítő lehet a cicádnak, és a te szíved sem fog fájni érte.

Ezeket a karomélezőket boltban is beszerezheted, de számolj azzal, hogy nem lesznek hosszú életűek, a cicák gyorsan szétkapják majd a legerősebb borítást is.

A házi kaparófán bármikor pótolhatod a bevonatot megmaradt szőnyeggel, vagy erősebb maradék anyaggal, így fillérekből megúszhatod a macskád szenvedélyét.

Zörgő doboz

3/5 Zörgő doboz

Hogy a macskák odavannak a kartondobozokért, az nem kérdés annak, aki lakott már együtt cirmossal, de ha ezek a dobozok még zörögnek is, akkor teljes lesz a boldogságuk.

Fogj egy kisebb kartondobozt, tegyél bele néhány műanyag kupakot, és ragaszd le.

A macskád imádni fogja ezt végigpofozni a lakáson – persze éjszakára nem árt elrakni, mert nem csak a macska, ti sem fogtok aludni.

A vadászösztönre hat az is, ha a kartonra vágsz néhány kisebb lyukat, akkorát, hogy a cica mancsa beleférjen, majd bedobsz néhány falatot a kedvenc csemegéjéből.

A leglustább, leghaspókabb cicáknak is remek testmozgás lesz.

Pom-pom meséi

4/5 Pom-pom meséi

Ennél egyszerűbb játékot elképelni is nehezebb, a macskák mégis imádják.

Csak fogj egy fonalat, köss a végére egy pompomot, és lógasd le az ajtókilincsről vagy egy fiókról.

Lehetőleg olyan helyre tedd, ahol van egy kis huzat, így a csali időnként magától is megmozdul.

Az a jó, ha olyan magasságba kötöd, hogy a macskának éppen egy kicsit nyújtózkodnia kelljen érte, így biztos, hogy megdolgozik majd a szórakozásáért.

A rendszeresen mozgó cica pedig karcsúbb, egészségesebb, tovább él, és nem utolsó sorban nyugodtabban alszik este is.

Macskamenta, és bármi

5/5 Macskamenta, és bármi

Cicajáték tényleg bármiből lehet, egy parafadugó vagy egy összegyúrt fólialabda egyaránt le tudja kötni a macska figyelmét, és hosszú percekig eljátszanak vele magukban is.

Az ilyen apróságokat még vonzóbbá teheted, ha veszel egy fiola macskamentát, és néhány cseppet a kiszemelt játékra szórsz.

A macskamenta illata felébreszti a cicákban a vadászösztönt, és még nagyobb örömüket lelik majd a játékban.