Ugyanolyan egészségesek a meleg szülők gyerekei

Írta: ,

Régóta foglalkoztatja a kutatókat, hogy a nem hagyományos családmodellben felnőtt gyerekek ugyanolyan egészségesek maradnak-e lelkileg, mint a férfi-női házasságból született gyerekek. Egy amerikai kutatócsoport most független vizsgálatot végzett, hogy megállapítsa, vajon van-e bármilyen hatással az egészséges növekedésre az, ha leszbikus családban nő fel a baba.

Az első pontos kutatás

1/3 Az első pontos kutatás

A melegházasság és a melegek gyerekvállalása ellen tiltakozók legfőbb érve az, hogy az ilyen családmodellben felnőtt gyerekek nem tanulják el a „normális” normákat, és mind lelkileg, mind testileg visszamaradottak lesznek.

A Journal of Developmental Behavioral Pediatrics tudományos folyóiratban megjelent tanulmány erre most rácáfol, ráadásul úgy, hogy az első olyan kutatás eredményeit foglalja össze, amely minden más zavaró körülményt kizár.

Az amerikai kísérlet bebizonyította: nem a szülők neme, hanem a köztük való viszony a lényeg abban, hogy melyik gyerek marad vissza a fejlődésben, és melyik nem.

Leszbikus párok előnyben Kép forrása: virginiebichet.org

2/3 Leszbikus párok előnyben

A kutatók az amerikai  Nemzeti Gyerekegészségügyi Felmérés adatait használták, és 95 heteroszexuális, valamint 95 homoszexuális háztartást vizsgáltak.

A homoszexuális háztartások mindegyike leszbikus párokból állt, mivel a kutatók a férfiak között nem találtak megfelelő mennyiségű, együtt élő és családi körülményeikben rendezett párokat.

A heteroszexuális pároknál a kutatásban nem volt feltétel, hogy a szülők házasok legyenek, vagy hogy a gyerek bármelyikük vér szerinti utódja legyen – egyedül azt vizsgálták, hogy mely háztartás él együtt boldogan, és melyik nem.

Nem a nem, hanem a boldogság számít Kép forrása: 100layercakelet.com

3/3 Nem a nem, hanem a boldogság számít

A kutatás során kiderült, hogy a leszbikus párok gyerekei ugyanúgy fejlődnek lelkileg és testileg is, semmi különbség nincs köztük és a heteroszexuális párok gyerekei között. Sokkal fontosabb az a tényező, hogy mely családok élnek boldogan, stresszmentesen, mint az, hogy a szülőknek milyen a neme.

Ilyen szempontból azonban a leszbikus párok utódjai mégis hátrányban vannak: mivel a társadalom sokkal nagyobb stresszt helyez rájuk, és nagy a megfelelési kényszerük, sokkal stresszesebbek is egymással, így a gyerek lelki egészsége is gyakrabban sérül.

Ugyanez nem igaz azonban azokra a leszbikusokra, akik teljes harmóniában nevelik a gyereküket.