Árt a gyereknek, ha túlgondoskodó a szülő

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Árt a gyereknek, ha túlgondoskodó a szülő

Kép forrása: unsplash

Mindenki a legjobbat akarja a gyermekének, azonban meg kell tanulnunk a szeretetünket más módon kifejezni, mint túlgondoskodással. Ezt a határt sajnos nem mindenkinek olyan egyszerű megtalálnia, sokan talán még saját gyerekkoruk hiányosságait is kompenzálni próbálják az ártó, túlzásba vitt gondoskodással. De milyen problémákat generál ez a szülői magatartás, és hogyan veheted észre, ha te is átlépted azt a bizonyos határt?

Túlszeretés és túlóvás

Az utóbbi időben népszerűvé vált egy fogalom, ami nagyon találóan leírja, milyenek is a túlgondoskodó felnőttek: ők a helikopterszülők. Akárcsak egy helikopter, úgy legyeskednek gyermekeik körül – nem csak lesik minden óhaját, sóhaját, hanem teljes mértékben ki is szolgálják a csemetéket, lehetőség szerint azonnal. Nem hagyják, hogy a kicsik konfliktusba keveredjenek, attól pedig a hátukon is feláll a szőr, hogy elessenek, fájdalmas tapasztalatokat szerezzenek.

Ez lényegében teljesen érthető, hiszen ki akarja, hogy rossz legyen a gyermekének? Ki vágyik arra, hogy megüsse magát, lelkileg sérüljön? Mégis, ezek a tapasztalások hosszútávon kamatoznak, pontosan úgy, ahogy a felnőttkori hibák.

Való igaz, hogy az első néhány esés katasztrofálisan nagy szokott lenni, de amikor a gyermekek a későbbiek során újból megbotlanak, vagy eldőlnek a biciklivel, már pontosan tudják, hogyan kell tompítaniuk az esést, miként kell maguk elé tenniük a kezeiket.

Amikor egy kisgyermeknek lehetősége sincs ezt begyakorolnia, évek múlva jóval komolyabb sérüléseket szerezhet.

Ugyanígy a konfliktusok: ha nem tanulja meg már egész kicsi korában, hogy a nézeteltérések az élet szerves részei, akkor néhány évvel később zúdul egyszerre minden a nyakába. A túlgondoskodás egyik legnagyobb átka az, hogy nem tarthat örökké, egy szülő sem tud folyton a gyermeke körül legyeskedni, bármennyire is szeretnék ezt sokan megtenni. Legkésőbb óvodában, iskolában egyedül kell megállnia a helyét, de ez sajnos nem fog könnyen menni, és számos problémát generál – jóval nagyobbakat, mint egy seb a térden, vagy egy kis sírás a homokozóban. 

Mit okoz a túlgondoskodás?

Egyelőre csak néhány kutatási eredmény áll a rendelkezésünkre, és azok is nagyon sokrétűek a témát illetően. Ennek oka minden bizonnyal az, hogy nem vagyunk egyformák, nem egyformák a gyerekeink se, és a túlgondoskodásnak sincsen semmilyen mércéje.

Amit már most tudunk, hogy a viselkedési problémák, a tanulási nehézségek, és az általános boldogtalanság szerves része a túlgondoskodó neveltetésnek. 

Ha egy gyermek otthon nem szembesül a nemleges válasszal, a határszabással, akkor bizony a közösségekben problémái lesznek a beilleszkedéssel. Nehezen fog barátkozni, hiszen senki sem akar olyan pajtással játszani, aki állandóan az akaratát érvényesíti, akár erőszakkal – érthető módon ezzel a pedagógusok szimpátiáját sem vívja ki.

Amikor a kicsi szembesül azzal, hogy nem minden körülötte forog, nem mindig az ő akarata érvényesül, az természetes módon feszélyezi, a feszültséget pedig rendzavarással, hisztivel vezeti le.

Vagyaim.hu

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?