5 dolog, amit nem szabad elfelejtenünk, amikor tinédzserek a gyerekeink

Szőke Angéla
Írta: ,

Mindenki jó anya és apa szeretne lenni, de előfordul, hogy a szülők a legnagyobb jóindulattal tesznek rosszat a gyerekünknek. Főleg a kamaszkorban, amikor törvényszerűen – szinte – mindegyik gyerek utálja az őseit. Az alábbi öt dolog nem feltétlenül köztudott, mégis fontos, hogy a tinik szülei tudják.

1. Már más időket élünk

Azt hisszük, pontosan tudjuk, milyen érzés tinédzsernek lenni, elvégre nem olyan régen még mi magunk is azok voltunk. De az idők változnak és a mai gyerekeknek más kihívásokkal kell megküzdeniük, mint nekünk. A „mi időnkben” még nem volt internet, photoshop, a popsztárok is sokkal visszafogottabban öltöztek, az online zaklatás és az étkezési zavarok ismeretlen fogalmak voltak. Lehet, hogy tudjuk, milyen volt tininek lenni, de egy tini tudja, hogy napjainkban milyen érzés ez. Ahelyett, hogy találgatásokba bocsátkoznánk, a legegyszerűbb az, ha beszélgetünk gyerekünkkel és őt magát kérdezzük meg, mi történik az iskolában, mivel vannak nehézségei, stb.

2. Nekik is kell idő semmittevésre

Az egyik barátnőm anyukája mesélte nemrég, hogy ők a férjével azt hitték, a gyerekeiket állandóan le kell foglalni és folyamatosan programokat szerveztek nekik. Egyszer viszont otthon maradtak és legnagyobb meglepetésére a tinédzser lánya – akkoriban kb. 15 éves lehetett a barátnőm – este közölte velük, hogy „ez volt élete legboldogabb napja”.

A szülők hajlamosak elfelejteni, milyen nehéz tininek lenni. A tanulás, barátságok, szerelmek között önmagukat keresik és rengeteg stressznek vannak kitéve.

Ha nem is az egész délutánt, de hagyjunk nekik időt minden nap egy kis semmittevésre.

Kép forrása: unsplash.com

3. Szeretnék, hogy a szüleik büszkék legyenek rájuk

Egy kamasznak nagyon fontos, hogy szülei elfogadják olyannak, amilyen, ezért rendkívül káros, ha másokhoz hasonlítjuk őket. Emlékszem, nekem milyen rosszul esett, amikor anyám az osztály eminensét emlegette, hogy „Bezzeg az Ági!”. Pedig Ági nem volt sem tehetséges, sem kreatív, csak mindent bemagolt, azért voltak jobb jegyei, mint nekem. Az „összehasonlítgatósdit” a szülők motivációként próbálják használni, de ez szinte sosem működik, sőt. Egy tini enélkül is bizonytalan önmagában, az agya egész nap azon jár, hogy nem elég jó, így arra van a legnagyobb szüksége, hogy szülei elismerjék és támogassák.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!