10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

Zabolai Margit
Írta: ,

Az iskolakezdés előtti időszak általában igazi versenyfutás az idővel, az egyébként is sűrű mindennapokba ilyenkor még extra teendők is érkeznek. Nem nehéz ilyenkor megfeledkezni valamiről, ami utána komoly fejfájást okozhat, ha már elkezdődött a suli. Listánkkal segítünk egy kicsit, hogy felkészülten várjátok a szeptembert! (x)

1. Ellenőrizd az iskolástáskát!

A gyerekek általában nem bánnak kesztyűs kézzel az iskolatáskájukkal, így könnyen lehet, hogy szegény pára egy kis ráncfelvarrásra szorul. Nézd meg, hogy nem kell-e még egyszer kimosni, vagy néhány helyen megerősíteni, javítani a cipzárat vagy a csatokat, megerősíteni a szíjakat.

2. A tolltartó átnézése

Lehet, hogy tavaly tökéletesen feltöltötted, de ez nem jelenti azt, hogy a következő szeptemberben is minden meglesz, amire a gyereknek szüksége lehet.

Előfordulhat, hogy be kell szerezni olyasmit, ami tavaly még nem kellett – körző, szögmérő, stb. – és az is, hogy pótolni kell az év közben, vagy a nyár során rejtélyes módon elpárolgott színeseket, radírgumikat.

Érdemes bevonni a gyereket is folyamatba és kihegyeztetni vele a ceruzákat, átnézetni vele a filctollakat.

3. Sportcucc csekkolás

Az ember akkor szembesül vele, mennyit nőtt a gyerek egyetlen nyár alatt, amikor megpróbálja ráadni a tavalyi sulis sportcuccait. Próbáljátok fel még most a tornaruhát, és nézd meg, nem ment-e már nagyon szét a sportcipő! Egy kitaposott példány akár sérülést, balesetet is okozhat, ezért jobb még a rendszeres tesi órák megkezdése előtt megbizonyosodni róla, hogy minden jó állapotban van, szükség esetén pedig cserélni a már kinőtt vagy elhasznált darabokat.

4. Szerezd be a sportfelszerelést!

Idén új edzésre fog járni a gyerek? Vagy csak szeretnéd, ha az egész napos padban ülés után délután még mozogna kicsit? Szerezd be a sportághoz és az életkorához megfelelő sportfelszereléseket!

Bien tipp: Az Intersportban mindent egy helyen és jó áron megtalálsz, legyen szó márkás cipőkről, sportruházatról vagy éppen a sportághoz kapcsolódó felszerelésről.

5. Hétköznapi ruhák átnézése

Három hónap alatt rengeteget tudnak nőni és fejlődni a gyerekek, ráadásul ha a nyár nagy részét fürdőruhában töltötték, szülőként fogalmunk sincs arról, hogy a sulis ruhái hogy állnak rajta, ezért szükséges mindent felpróbálni - még szeptember előtt. Jobb, ha idejében kiderül, hogy kinőtte az összes farmert, esetleg egyetlen tavalyi pólóját sem hajlandó már felvenni, mert hirtelen ciki lett a mintájuk.

6. Készülj előre étellel!

A sulikezdés első hetei valószínűleg még kicsit kaotikusak lesznek. Ha előre fagyasztasz le vacsorát, vagy tízóraira valót, amit elég csak előző nap kivenni a mélyhűtőből, megkönnyíted az átállást, és nagyon hálás leszel magadnak ezért a kis segítségért.

7. Egyeztessétek a programokat!

Ha már most tudod, hogy kinek mikor lesz különórája, edzése, szakköre, akkor azt már be is írhatod a nagy családi naptárba. 

Így sokkal könnyebb lesz képben maradni, és elkerülhetőek az egymásra szervezések, illetve azt is könnyebb lesz összeszervezni, hogy ki mikor és hová megy a gyerekért.

8. Figyeld a sulis csoportot!

Napjainkban egyre többen használják a csoportos emaileket vagy akár a közösségi oldalakat arra, hogy információt osszanak meg – vannak szülői csoportok, sőt sokszor a tanárok is hoznak létre ilyen csoportokat, hogy ezen a csatornán is át tudják adni a legfontosabb híreket.

Ha a te csemetéd iskolájának is van ilyen csoportja, akkor érdemes feliratkozni rá, vagy ha benne vagy, de nyáron nem figyelted, most érdemes rápillantani, nehogy lemaradj valami fontos tudnivalóról.

9. Bérletvásárlás

Sok szülő nyárra nem, csak az iskola idejére vált bérletet a gyereknek a tömegközlekedési eszközökre. Emiatt a szeptember elseje körüli napokon sokszor komoly sorok állnak az automaták és a jegypénztárak előtt, jobban jársz, ha már most megveszed a szeptemberi bérletet, hogy emiatt egyetlen reggelen se kelljen kapkodni!

10. Beszélgessetek!

Ugyan ez nem olyasmi, amit gyorsan le is húzhatsz a listádról, miután betervezted szerda délután 5 és fél 6 közé, mégis fontos, hogy észben tartsd, mert a nagy kapkodásban néha éppen a lényegről feledkezünk meg. Az iskolakezdés egyes gyerekeket várakozással, másokat szorongással tölthet el – mindkét esetben fontos, hogy lehetőséget adj neki, hogy beszéljen az érzéseiről. 

Tervezzétek meg közösen, hogyan fognak kinézni a tanítási napok, tűzzetek ki célokat az új tanévre, és használjátok ki mindenképpen még a nyár legutolsó napjait is az élménygyűjtésre!

Képek: belchonock/depositphotos.com, mukhina1/depositphotos.com, rawpixel/depositphotos.com

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató