Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Szendrey Adrienn
Írta: ,
Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Kép forrása: Justus Hinz/unsplash.com

Ha a gyerekek ismerik és meg tudják védeni a határaikat, sok szexuális abúzus megelőzhető. A „bugyiszabályok” segítségével már a legkisebbek is megtanulhatják, hogyan mondjanak nemet a kéretlen érintésekre.

Szülőként az egyik legfontosabb, hogy biztonságban tudjuk a gyerekünket. Van, amitől könnyen meg tudjuk óvni őket, és a gyerekek is természetesnek veszik a védelmet, de sok mindent nekünk kell megtanítunk, és bíznunk abban, hogy tudni fogják, hogy mi veszélyes – legyen ez közlekedési szabály vagy az idegenekkel való kellő távolságtartás. Ebben segítenek a szexuális erőszak megelőzésére kidolgozott „bugyiszabályok” is, amiket fontos megbeszélni és megtanítani az óvodáskorú gyerekeknek.

Érthető, ha ezt a beszélgetést legszívesebben elkerülnénk, illetve nehéz belegondolni, hogy szexuális abúzus bárkivel megtörténhet. De pont az erről való kommunikáció segít megérteni a gyerek számára, hogy milyen érintések tartoznak az oké vagy nem oké kategóriába egy másik személytől. Ez a beszélgetés lehet pont olyan természetes, mintha a fizikai biztonságáról beszélgetnénk a közlekedés kapcsán.

Az angol PANTS szó – ami bugyit is jelent – segít összefoglalni, hogy mi mindenről szólnak a bugyiszabályok:

  • Privates are private: Az intim testrészek privát dolgok.
  • Always remember your body is belong to you: Mindig emlékezz arra, hogy a tested a tiéd.
  • No means no: A nem nemet jelent.
  • Talk about secrets that upset you: Beszélj azokról a titkokról, amelyek felzaklatnak.
  • Speak up, someone can help: Beszélj valakivel, aki tud segíteni.

Miért beszéljünk erről a gyerekeknek?

Bár nagyon ijesztő lehet belekezdeni, ezek a szabályok segítenek abban, hogy biztonságban tudjuk őt. Az egyszerű üzeneteket át lehet adni a 4 éveseknek is úgy, hogy nem kell megemlíteni a szexet, mégis a szexuális nevelés alapköveit fektetjük le a testhatárok megtanításával, a történtekről való beszélgetéssel, az érzelmek kifejezésével. Minderről lehet úgy beszélgetni, hogy olyan szavakat használunk, amit már ő is megért, és úgy, hogy nincs benne semmilyen ijesztő szó vagy tartalom.

„Oké, megpróbálhatom, de mégis mikor?”

Minden család és gyerek más – a szülő ismeri legjobban, hogy hol tart gyereke a fejlődésben. Igyekezzünk természetesnek venni egy ilyen beszélgetést, hogy nem tartani tőle. Kényelmes lehet erről beszélgetni fürdés után az öltözésnél, vagy amikor fürdőruhát húzunk a strandon, de akár egy sima séta közben is meg lehet említeni. A gyerekek megérzik, ha a szülő magabiztos a témában, amitől ők is oldottabbak lesznek, hiszen ez is olyasmi, amit tanulhatnak anyától, apától.

Amit a bugyi, trikó, fehérnemű fed, azt csak az érintheti meg, akinek a gyerek megengedi

A gyerek ez alapján tanulja meg a teste határait és azt, hogy ő a felelős értük, ő hozza meg a döntéseket róluk. Megtapasztalja a nemet mondás képességét és azt is, hogy nem kényszeríthetnek rá olyasmit, amit ő nem szeretne. Ezek a helyzetek előfordulhatnak az orvosnál, az óvodában és otthon is. Fontos, hogy először mindenki kérdezze meg tőle, hogy hozzáérhet-e, és magyarázza el, hogy miért kell megérintenie az adott testrészét. Mondjuk el neki, mikor rendben való ez a kérés, és mikor nem.

Ha valami történt a gyerekkel, szóljon egy megbízható felnőttnek

Tanítsuk meg a gyereknek, hogy hogyan tudja elmesélni a vele történteket, és hogyan fejezheti ki az érzéseit. Beszéljük át vele, hogy mit jelent a jó titok (kellemes bizsergést érezhet a testében, és mosolyogni szeretne tőle) és a rossz titok (megfájdul a feje, a hasa, rémálmai lesznek tőle, vagy megpróbál úgy tenni, mintha nem is tudna róla). Azok, akik szexuális visszaélést követnek el, gyakran arra kérik az áldozatukat, hogy legyen ez a közös titkuk – ha a gyerek tudja, mi a rossz és a jó titok közötti különbség, könnyebben szól egy felnőttnek, ha rossz titok megtartására akarják rávenni.

Minden gyereket biztassuk arra, hogy beszéljen egy felnőttel, akiben megbízik, ha valami miatt szomorú, zaklatott, szorong vagy meg van ijedve: így tudnak neki segíteni.

Vancsura Petra pszichológus, Hintalovon Alapítvány

A bugyiszabályok és a róluk szóló mese letölhető az alapítvány adományboltjából.

A világ nem mindig biztonságos, de a gyerekkor lehet az. Mi a Hintalovon Alapítványnál ezért dolgozunk. Segítesz az adód 1%-ával? Így teheted meg.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba