Szülőnek lenni – 50 éve és most

Irimiás Alíz
Írta: ,
Szülőnek lenni – 50 éve és most

Bezzeg az én időmben...” - halljuk sokszor, és talán bele sem gondolunk, amíg mi magunk is el nem kezdjük mondani. Az elmúlt 50 évben óriási átalakuláson ment át a társadalom, a technika, így nem csoda, ha a szülői szerep is jelentősen megváltozott.

Régen 3 óránként szoptattak minket, ma az igény szerinti szoptatást hirdetik, régen nem vették fel a picit, ha sírt, ma fel kell venni, hogy tudja a gyerek, hogy számíthat ránk, szülőkre, régen külön kiságyban aludtunk a gyerekszobában, ma pedig a gyerekkel egy ágyban alszunk. De vajon mitől változott ennyit a világ röpke 40-50 év alatt?

Idősödő társadalom, idősebb elsőszülők

Ha a kályhától indulunk, azt is számításba kell venni, hogy a szülővé válás jóval később következik be egy ember életében ma, mint 40-50 évvel ezelőtt. Akkoriban 20-30 évesen általában mindenki szülővé vált, aki szeretett volna családot alapítani, mára pedig a gyermekvállalás ideje tetemesen kitolódott, és legtöbbször csak 35-40 évesen válunk először szülővé.

Nemcsak az okoz ilyen hihetetlen mértékű késést, hogy előtérbe került a karrier, de az is, hogy jelentősen megnőtt a meddőség mértéke, és a mesterséges reprodukció időigényes.

Évekbe telik, míg rájövünk, hogy a gyermekáldás nem megy természetes módon, aztán pedig további évek, mire valamilyen orvosi beavatkozás segítségével gyermekünk születhet. Ez azt jelenti, hogy érettebb szülők vagyunk, de azt is, hogy a generációs különbség jóval nagyobb köztünk és a gyermekünk között. Azáltal, hogy később születik meg az első gyermek, kevesebb gyermeket szülünk, és így jóval több az egygyermekes szülő. 

A terhesség korai szakaszában megtudhatjuk már, hogy kisfiút vagy kislányt várunk, nemcsak a szülőszobán derül ki. Elmarad a babavárás ezen izgalma, ugyanakkor nyugodtabban lehet készülődni rá anélkül, hogy fölösleges költségekbe vernénk magunkat. A névválasztás is szabadabb ma, mint valaha. Régebben dédszüleink, nagyszüleink nevét örököltük, ma már akár saját magunk is kitalálhatjuk gyermekeink nevét, és ezen senki nem botránkozik meg.

A modernitás előnyei és hátrányai is utolérnek szülőként

A technikai vívmányok – pelenka, babaringató-szék, cumisüveg-melegítő, légzésfigyelő, bébiőr stb. – nemcsak a szülők helyzetét könnyítik meg, de komfortosabbá teszik a babák életét is. Erre tehát nem lehet panaszunk, hacsak az nem, hogy általuk a távolság is nő szülő és gyermek között: a baba nem az anya ringató karjaiban pihen, hanem a ringatószékben, nem az anya mellett alszik már, hanem a bébiőr mellett a légzésfigyelőn stb.

A családi háló is gyengült, és a nagyszülők, szülők tanácsai helyett szülőként inkább az internethez fordulunk útmutatásért. 

Jóval több időt töltünk együtt a gyermekeinkkel ma, mint amennyit a szüleink töltöttek velünk gyerekkorunkban. Talán ebből is fakad, hogy kevésbé lesznek önálló felnőttek a gyermekeink, és nehezebben megy a leválás és az elengedés is, mint 40-50 évvel ezelőtt. Nemcsak óvodába visszük autóval a gyermeket, hanem még a középiskolában is puszit adunk nekik a kapuban. Nem véletlen, hogy ma még sokan 30-35 évesen is a mamahotel kényelmét élvezik, és a hátrányai ellenére sem szeretnék, ha kilakoltatnák őket onnan.

30-40 évvel ezelőtt még nem kellett velünk veszekedni, hogy időben bújjunk ágyba, mert a TV-maci kijelölte az idősávot, amikor eljött a lefekvés ideje. Ma viszont minden gyerek kezében ott a laptop, a tablet és az okostelefon, sőt a TV-ben sem csak az adott csatorna műsorát nézhetik, hanem szinte bármikor bármit, amit szeretnének, s ez a szülő feladatát egyáltalán nem könnyíti meg. Az további bonyodalmat okoz, hogy a házi feladatot már a számítógépen írja a gyermek, így még nehezebb szülőként tiltani őt a kütyüktől.

Nem nézegetünk már családi fényképalbumokat, de szinte mindig kéznél a mobil, így a gyerekről rengeteg kép készül. 

Ő a szemünk fénye. Csak hinni szeretném, s bízom benne, hogy mi is, így is, jó szülők vagyunk. 

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!