8 dolog, amiért a szülőknek ma már aggódniuk kell – de 30 éve még nem kellett

Szirák Viki
Írta: ,

Vajon keményebb meló most szülőnek lenni, mint 30 évvel ezelőtt? Egy felmérés szerint 7-ből 6 szülő állítja azt, hogy igen, noha tény, hogy a gyereknevelés sosem volt olyan egyszerű, mint ahogy azt a filmekben bemutatják. A világ folyamatosan változik, így a gyerekek is mást tapasztalnak meg felnőtté válásuk során: annyi biztos, hogy az alábbi nyolc dolog miatt 30 éve még nem kellett aggódniuk a szülőknek, de most már nagyon is valósak a problémák!

1. Az egészséges étkezés

Mindig is nehéz volt rávenni a gyerekeket arra, hogy megegyék a zöldségeket, gyümölcsöket, és ez most sincs másképp. Azonban a modern kor szülői szembetalálják magukat egy újkeletű gonddal. Vajon amit a boltok polcain megvásárolsz, mennyire egészséges valójában? A tartósítószerek, különféle vegyületek, a származási hely egyaránt kérdéseket vetnek fel, míg korábban sok esetben a családok a saját kertjeikben állították elő a zöldségeket és gyümölcsöket. Ezzel kapcsolatban okkal fordul meg több kérdés a fejükben most, mint akkor.

2. Az elhízás

Talán nem is gondolnád, de a gyerekkori elhízás aránya mindössze 30 év alatt megnégyszereződött!

Egy felmérés szerint lényegében minden ötödik kisgyermek túlsúllyal küzd, ami ellen sok esetben gyógyszerrel veszik fel az orvosok küzdelmet.

Ilyenkor egy gyerek viszont olyan tablettákat szed be, amiket a felnőttek diabéteszre vagy vérnyomás problémákra kapnak, és ez cseppet sem egészséges. Mindig a megelőzés a legegyszerűbb megoldás, így a szülőknek nagyon oda kell figyelniük a kiegyensúlyozott táplálkozásra és rendszeres mozgásra kortól függetlenül.

3. Túlterheltség

Korábban iskola után a gyerekek hazamentek, és a családjukkal, barátaikkal töltötték az időt. Nem volt szó arról, hogy muszáj hetente többféle délutáni órára, képzésre, foglalkozásra bejárni; sokkal több szabadidejük volt. Most viszont már egészen más idők járnak, és azt láthatod, hogy minden általános iskolás kisgyerek eljár délután valamilyen foglalkozásra. Zeneórák, sportok, művészeti kurzusok – ezek viszont egy idő után rendkívül megterhelőek lesznek számukra. A szülők azonban igyekeznek tartani az iramot másokkal, és minél korábban elkezdenek azon gondolkodni, milyen jövőt teremthetnek tanulás szempontjából a gyereküknek.

4. Egy rossz kattintás

Kép forrása: pressmaster/Depositphotos.com

A gyerekek már nagyon otthon vannak a technológiában, és kiismerik magukat az internet világában. Sokszor már nagyon fiatalon regisztrálják magukat a Facebookra, sőt, akár az Instagramra is, ahová magukról készített fotókat posztolnak. Emiatt egyszerűen túl hamar felnőnek, és mindent idő előtt tudnak. Egyetlen kattintás választja el őket sokszor olyan tartalmaktól, amelyek korukból kifolyólag nem megfelelőek számukra. Nagyon résen kell lenni egy szülőnek, hogy manapság mit néz a gyermeke az interneten!

5. Ki van a monitor mögött

Arról nem is beszélve, hogy a képernyő mögé bárki el tud rejtőzni. Sajnos sosem lehet tudni, kivel beszélget a gyermek, hiszen egy fotó mögött akár valaki más is lehet. Nagyon veszélyes következményekkel járhat, ha egy netes predátor megpróbálja felvenni velük a kapcsolatot, pláne, hogy sokszor a gyerekek nem is beszélnek a szüleiknek arról, kivel és mit beszélgettek a neten.

A szülőknek muszáj nagyon sokszor hangoztatniuk, mennyire fontos bizalmatlannak lenni a neten, és sosem szabad találkozót lebeszélni valakivel, aki nem közeli barátjuk.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!