12 dolog, amit a szeretet nélkül nevelt lányok rosszul tanulnak meg az életről: te is érintett vagy?

Zabolai Margit
Írta: ,

Gyerekként teljesen a szüleinkre vagyunk utalva, ők szolgáltatják számunkra a mintát az élet szinte minden területén – ezért, ha olyan környezetben növünk fel, amely érzelmi fejlődésünket nem hogy nem segíti, de egyenesen lehetetlenné teszi, az felnőttkorunkban számtalan problémát eredményezhet.

Hogy ő az oka annak, ahogyan az anyja bánik vele

Nem csak azért gondolja, mert ezt mondták neki – talán a képességei hiánya miatt, esetleg azért, mert nehéz vele, mert túl sok gondot okoz, mert nem elég ügyes vagy okos – hanem azért is, mert mint minden gyerek, ő is hisz az „anya mítoszban”, vagyis abban, hogy minden anya szereti a gyermekét. Nyilván az övé is, és ha mégis rosszul bánik vele, ki más lehetne a hibás ezért, ha nem ő?

Ráadásul önmagunk hibáztatása kevésbé is ijesztő, mint szembenézni azzal, hogy valaki, akinek ez lenne a legfontosabb kötelessége, egyszerűen nem szeret bennünket. Az ebben a tudatban felnevelkedett lányok aztán felnőtt nőként is sokszor csak keresik önmagukat, újra és újra megpróbálva megalkotni azt a nőt, aki megérdemli az anyjuk elismerését, de persze teljesen reménytelen küzdelmet folytatnak.

12 dolog, amit a szeretet nélkül nevelt lányok rosszul tanulnak meg az életről: talán te is érintett vagy?

Hogy helyre tud hozni kapcsolatokat

Nem azzal van a baj, ha valaki hajlandó dolgozni egy kapcsolaton, hanem azzal, ha nem veszi észre, hogy valami javíthatatlan, esetleg ha javítható is, azt ő egymaga nem tudja helyrehozni. Mivel egész életükben magukat érzik hibásnak, hajlamosak lehetnek nyilvánvalóan nem működő vagy számukra rossz kapcsolatokban is bennemaradni, abban a reményben, hogy ha csak ezt vagy azt megváltoztatják magukon vagy magukkal kapcsolatban, akkor minden egyenesbe jön. Emiatt ragadhatnak benne kizsákmányoló barátságokban, rossz munkahelyeken vagy akár mérgező párkapcsolatokban is.

Hogy az alapvető vonásai kőbe vannak vésve

Bár ez szöges ellentétben áll azzal, hogy állandóan változni próbálnak, a szeretet nélkül felnevelt lányok mégis hajlamosak lehetnek azt gondolni, hogy alapvető tulajdonságaik – amelyek ráadásul szerintük többnyire valamiféle hibák – szerves részei az énjüknek, és megváltoztathatatlanok.

Márpedig a pszichológusok szerint az, aki hisz benne, hogy képes megváltozni, nem csak optimistább, hanem jobban kezeli a stresszt és általánosan boldogabb is, mint azok az emberek, akik úgy gondolják, hogy nem tudnak érdemben változtatni azon, amilyenek.

Hogy az érzelmei nem megbízhatóak vagy nem jogosak

Egy egészséges környezetben felnőtt ember elsajátítja az érzelmi intelligenciát, azt a képességet, amellyel képes lesz helyükön kezelni az érzelmeit: nem hagyja, hogy átvegyék az irányítást, de tiszteletben is tartja őket, és tudja, hogy megérdemli a boldogságot. Ezzel szemben a szeretet nélkül felnőtt lányokat sokszor kigúnyolhatták az érzelmeikért, vagy azt éreztették velük, hogy azok nem jogosak, hiszen a szomorúságuknak éppen ők maguk az okozói. Felnőttként így ezek a nők vagy teljesen letagadják az érzéseiket, vagy csak igyekeznek nem tudomást venni róluk.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!