A jó sportszereken és sportruházaton több múlik, mint gondolnád!

Zabolai Margit
Írta: ,

Az iskolakezdés a legtöbb család életében nem könnyű időszak: kapkodás, bevásárlás, nehéz döntések jellemzik ezeket a heteket. A tapasztalt pedagógusok persze már sok mindent láttak – az ő tanácsaikkal talán kicsit könnyebb lesz a felkészülés. (x)

Nem érdemes bedőlni a divatnak

Minden tanévnek megvan a maga aktuális slágere, ha valakik, akkor ezt a pedagógusok pontosan tudják. Ami egy generációval ezelőtt a Sailor Moon meg a Dragon Ball volt, az tíz évvel ez előtt Hannah Montana, újabban pedig a pegazusok a menők. Az iskolaszergyártók persze követik a trendeket, és az aktuális őrülettel díszített felszerelések ára akár egy nullával is több lehet, sok szülő azonban beadja a derekát, mondván, hogy például egy iskolatáskát még évekig fog hordani a gyerek.

A tanárok azonban pontosan tudják, hogy ami az egyik évben még hihetetlenül menő volt, az a következő tanévre pontosan annyira lesz „dedós” és ciki, és nincs az a hatalom, ami újból ráadná a gyerekre az iskolatáskát, amiért tavaly még krokodilkönnyeket hullatott.

Persze, nem azt mondjuk, hogy teljesen ellent kell állni, hiszen a kedvenceivel díszített felszerelések még a sulihoz is nagyobb kedvet csinálhatnak a gyereknek, de érdemes ezekből olyasmiket venni, amikből jövőre amúgy is újabb kell, például a füzetek, vagy nem olyan nagy tétel lecserélni őket, például tollak, tornazsák, stb. A borsosabb árú felszerelésekből inkább válasszatok semleges darabokat, amiket még tényleg évekig lehet használni.

A jó sportszereken több múlik, mint hinnéd

Nagy lehet a kísértés, hogy a tornaórákra a már kifakult pólókat és az utcán már nem hordható edzőcipőket tedd a hátizsákba, de a tanárok tapasztalatai szerint az olcsó megoldás végül van, hogy többe kerül a szülőknek. A mindennapos testnevelés mellett ugyanis az ócska minőségű, vagy eleve sérült darabok hamar tönkremennek, és év közben akár két-három alkalommal is új szettet kell venni, nem beszélve arról, hogy a nem megfelelően kiképzett cipőben a gyerek könnyebben elesik, elcsúszik, nagyobb a balesetek veszélye.

Kép: NatashaFedorova/depositphotos.com

A megfelelő sportfelszerelés egyébként is fontos, hogy a gyerek komfortosan érezze magát a testnevelés órákon, szabadon tudjon mozogni, elvezesse a ruhája az izzadtságot, hiszen a legtöbb helyen nincs lehetőség lezuhanyozni az óra után, a gyerek csak gyorsan átöltözik, a tornaruhát a hátizsákba dobja, és folytatja is napot. Ha előtte 45 percen keresztül állt rajta a verejték, az nem csak nagyon kellemetlen érzés, de akár még gombához, más bőrbetegség kialakulásához is vezethet.

Ha még valami külön edzésre is jár, akkor pedig érdemes az adott sportágnak megfelelő felszerelést vásárolni, hiszen ezzel jelentősen csökkenthető a sérülés veszélye, illetve a teljesítmény is fokozható, ha a gyereket a ruhája nem akadályozza a szabad mozgásban.

Bien tipp: Mivel egy rossz minőségű darab akár sérülést is okozhat, vagy jelentősen ronthatja a gyerkőc sportteljesítményét, vásárolj olyan helyen, ahol tartósan alacsony árakkal várnak a minőségi sportruhák és felszerelések. Az Intersportban például gazdaságosan juthatsz hozzá minőségi, márkás darabokhoz.

Kezdjetek időben visszatérni a rendszerességhez!

A nagy nyári vakációzásokban, a táborozások, nyaralások, nagymamánál töltött hetek idején óhatatlan, hogy felborul kicsit a gyerek megszokott ritmusa, előfordulhat, hogy később kerül ágyba, és aludni is tovább hagyjuk őket ilyenkor, ami teljesen rendben is van.

A tapasztalatok szerint azonban érdemes lehet az iskolakezdés előtti egy-két hétben elkezdeni visszaszoktatni a gyereket a megszokott rendhez, és ha nem is parancsolod ki reggel 6:30-kor az ágyból, este menjen aludni ugyanúgy, mint az iskolanapokon, és reggel azért ne is lustálkodjon 11-ig. Így van ideje átállni a bioritmusának, és nem a tanév első heteiben kell kókadozva ülnie az iskolapadban. Ha hagysz időt az átállásra, azzal sokkal könnyebb lesz a te dolgod, kevésbé szenvedi meg a korán kelést a gyerek, és a pedagógus is tud dolgozni vele az első két órában is.

Mindenki jól jár!