Sokkal jobb eredményeket érnek el a magántanulók! Magántanulóság ma Magyarországon

Bodnár Alexa
Írta: ,

Hazánkban egyre többen választják a magántanulói státuszt, amelyet a legtöbb esetben hátrányos helyzet vagy sajátos nevelésű igény indokol. Szakértővel beszélgettünk arról, mikor lehet valaki magántanuló, és mit jelent az iskolán kívüli oktatás, amely szintén egyre jobban terjed itthon is.

Eggendorfer Noémi, kutató-jelölttől, az ELTE otthonoktatást kutató hallgatójától megtudtuk, hogy 2014-ben készített az Oktatási Hivatal egy jelentést a magántanulókról, amely szerint 1778 iskolában 8217 magántanuló van Magyarországon.

A magántanulóság legfőbb oka itthon a családi körülmény, tehát a legtöbben a hátrányos helyzetükből fakadóan választják a magántanulói státuszt. Emellett gyakori ok a magántanulóságra a magatartás probléma is, illetve a speciális tanulmányi célok, az egészségi állapot és az időszakos külföldi tartózkodás miatt is többen lesznek magántanulók.

Rajtuk kívül még érdemes két nagyobb csoportot megemlíteni. Az egyik azon magántanulók csoportja, akik nem szeretnének iskolába járni, sok esetben szüleik sem tartják fontosnak ezt, és az iskolának könnyebb, ha úgymond „megszabadul” tőlük, mert sok energiát von el az intézménytől az adott tanulókkal való foglalkozás. Ilyenkor szokott az történni, hogy a szülők és a diák, illetve az intézmény közös megállapodásával magántanuló státuszba kerül a tanuló. Számos esetben ezek a tanulók sajátos nevelési igényű (SNI) vagy beilleszkedési, tanulási, magatartási problémákkal küszködnek (BTM)” – magyarázta az ELTE kutató hallgatója.

A másik nagyobb csoport az otthonoktatók csoportja: az otthonoktatás az oktatás olyan formája, ahol a gyermek nem jár iskolába, hanem szüleivel, esetleg némely tantárgy esetében magántanárral otthon - természetben, múzeumban, és hasonló helyeken – tanul. Az USA-ban már több mint kétmillió otthonoktatott diák van, és számos kutatás készült az oktatás ezen formájának eredményességéről.

Vagyaim.hu

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?