Sírásért szidás? 6 dolog, amit soha ne tilts meg a gyermekednek

Írta: ,

A gyermeknevelés nem könnyű feladat, gyakran késztetést érzünk arra, hogy megtiltsunk bizonyos dolgokat a gyermekünknek, bízva abban, hogy ettől majd megjavul. Jobb azonban, ha tudod, hogy ha túl szűk korlátok közé szorítod és megszabod neki, mit csinálhat és mit nem, akkor pont az ellenkezőjét érheted el: gyermeked bizonytalanná válhat és a fejlődése is lassulhat. Nézzük, mi az, amit soha ne tilts meg nekik!

Kérdezősködés Kép forrása: blogbyjoyce.tumblr.com

1/6 Kérdezősködés

Ahogyan nő a gyermek és ismerkedik a világgal, egyre több kérdés merül fel benne. Csökkenni nem látszó kíváncsiságát kielégíteni nem könnyű feladat, hiszen szülőként rendre fáradtak vagyunk.

Hazaérve a munkából úgy érezheted magad, mint akit kifacsartak és akkor még a gyermeked is hozzákezd kérdezősködni az élet dolgairól… Ilyenkor sem szabad azonban megtiltani neki a faggatózást.

Szedd össze magad és próbálj meg minden kérdésére választ adni, így tudod őt fejleszteni, tanítgatni.

Ha szeretnéd, hogy okos felnőtt váljon belőle és erős kötelék alakuljon ki köztetek, soha ne mondd neki azt, hogy hagyja abba a kérdezősködést.

Sírás Kép forrása: hu.pinterest.com

2/6 Sírás

A gyermekek sokkal érzékletesebben és élénkebben fejezik ki érzéseiket, mint a felnőttek. A bánatukat elsősorban sírással jelzik, így adják a világ tudtára, hogy őket bizony nagy szomorúság érte.

Ha azt látod, hogy gyermeked elkezd pityeregni, bárhol is vagytok, ne szégyelld és ne kérd tőle azt, hogy hagyja abba a sírást, inkább próbálj meg neki segíteni.

Kérdezd meg, mi bántja, próbáld megérteni, miért sír, igyekezz segíteni neki és talán hamar találtok is megoldást a bajra.

3/6 Nemet mondás

Minden szülőnek át kell élnie az úgynevezett dackorszakot, amikor a gyermek szinte mindenre azt mondja, hogy nem.

Ez azt jelzi, hogy elkezdi érzékelni, hogy ő egy önálló egyén és jogai vannak. Rájön arra, hogy ő maga is egy családtag és szeretne egy kicsit függetlenedni tőled.

Ha megtiltod neki, hogy azt mondja, hogy nem, azzal megsérted a jogait. Ehelyett inkább próbálj meg kompromisszumot kötni vele vagy magyarázd el neki, hogy miért szükséges, hogy megtegye az adott dolgot.

Hangoskodás Kép forrása: nicholeheady.typepad.com

4/6 Hangoskodás

A gyermekek bizony gyakran nagyon hangosak és zajosak tudnak lenni, de ez így van rendjén! Megértjük, ha egy fárasztó nap után legkevésbé a hangzavarra vágysz, mégis ne rontsd el gyermekkorukat, ne tiltsd meg nekik, hogy hangoskodjanak!

Életüknek olyan szakasza ez, amikor még megtehetik, hogy vidáman énekeljenek, zajongjanak, később már nem lesz erre lehetőségük.

Hadd, hogy élvezzék, hogy gyermekek, hadd csinálják szabadon azt, amit szeretnének és hadd vezessék le ilyen módon a feszültséget.

Titoktartás Kép forrása: blogbyjoyce.tumblr.com

5/6 Titoktartás

Minél nagyobb a gyermeked, annál inkább igényli a privát szférát. Természetesen jó, ha tudod, mi történik velük, de tartsd tiszteletben azt is, hogy ők is önállóak és szükségük van magánéletre.

Engedd meg nekik, hogy apróbb titkokat tartsanak, semmi esetre ne olvass bele a naplójukba vagy nézz bele a telefonjukba.

Ha jól neveled őket, akkor úgyis kialakul köztetek egy bizalmi kötelék, amely felbecsülhetetlen. Lehet, hogy pont ő maga fordul majd hozzád, hogy megossza veled egy féltett titkát.

Hibázás Kép forrása: lovethispic.com

6/6 Hibázás

Természetesen senki nem szeret hibázni, de bárkivel megeshet, akár a gyermekeddel is. Ilyenkor azonban a legrosszabb, amit tehetsz, ha túlságosan leszidod érte.

Ha folyton azt látja, hogy kikap tőled egy-egy rossz lépése miatt, akkor előbb-utóbb eljut arra a pontra, hogy inkább dacossá válik és semmit nem csinál.

Inkább magyarázd el neki szépen, hogy legközelebb jobban figyeljen oda és tudasd vele, hogy hibázni mindenki szokott néha.