Rossz anya vagyok, ha van kedvenc gyerekem?

Szőke Angéla
Írta: ,
Rossz anya vagyok, ha van kedvenc gyerekem?

Kép forrása: Omar Lopez/unsplash.com

Akár két gyereked van, akár több, valld be, hogy van egy kedvenced. Egy 2016-os kutatás szerint az anyák 75 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy közelebb érzi magát valamelyik gyerekéhez, míg az apukáknál ugyanez a szám 70 százalék volt.

Ahogy a mondás tartja, kétféle szülő létezik: olyan, akinek van kedvence és az, aki nem vallja be.

Természetesen elhisszük, hogy a legtöbb szülő egyformán szereti az összes gyerekét és nem bánik velük velük megkülönböztetően, azonban vannak okai annak, ha valamelyikükhöz közelebb érzi magát. Ez gyakran a születési sorrend miatt van, hiszen sokszor vagy a legelső gyerek favorizált, vagy a legfiatalabb a kiskedvenc. Többek között ezért is létezik a „középső gyerek szindróma”.

A gyerek neme szintén számottevő lehet, hiszen az „apa kicsi lánya” és „anya kicsi fia” nem véletlenül gyakori frázisok, ugyanakkor is gyakori, hogy anyuka a kislányát, az apa pedig a fiát részesíti előnyben, mert jobban megértik egymást. A gyerekek kora is meghatározó, hiszen egy tündéri hatévest könnyebb szeretni, mint egy lázadó tinédzsert. 

Egyéb faktor lehet ebben a kérdésben a szülő személyisége, közös élményeik és habitusuk, hiszen a gyerek visszatükrözi anyja vagy apja saját személyiségének egy részét, legyen az jó vagy rossz.

Nem meglepő, hogy a szülő azzal a gyerekkel szeret több időt tölteni, amelyik mellett sikeresebbnek érzi magát mint anya vagy apa.

Az is előfordul, hogy azért preferált – vagy éppen ellenkezőleg, azért mellőzött - az egyik gyermek, mert a szülőt egy már elhunyt rokonára emlékezteti, például saját szeretett apjára, vagy egy undok nagynénire. 

Ahogy a családok is folyamatosan fejlődnek, új tagokkal gyarapodnak és elveszítenek személyeket, a gyerekekkel ápolt kapcsolati dinamika is változhat. Lehet hogy a kicsiként favorizált gyermek - a szülő számára - problémás, elviselhetetlen tini lesz, vagy éppen fordítva, egy rosszcsont gyerekből válik felelősségteljes fiatallá. 

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!