Kevésbé ismert praktikák a baba ápolásával kapcsolatban - minden kismamának ismernie kellene

Marity Mira
Írta: ,

A kisbabád ápolása nem csak egy higiéniai szertartás, hanem olyan szeretetteljes gondoskodás, ami a baba komfortérzetét és kötődését növeli. A fürdetés, tisztába tevés és gondoskodás alatt te és az újszülött gyermeked még közelebb kerültök egymáshoz. Készülj tudatosan a baba tisztántartására, hogy a feladatok ne aggódással töltsenek el, hanem minél hamarabb rutinszerű harmonikus együttlét legyen belőle. Ha te nem pánikolsz, a baba sem lesz feszült, és testileg és lelkileg is állandóan jól érzi magát. (X)

 

Félelmetes fürdetés?

A csecsemők első fürdetése rémülettel tölti el az újdonsült szülőket. A pánik félelem alapja legtöbbször az, hogy belecsúszik a kicsi a vízbe vagy megfázik. Az újszülötteket nem szabad gyakran fürdetni, mert bőrük hamar kiszárad, így heti két-három alkalommal elegendő. Köldökcsonkkal rendelkező babának csak szivacsfürdő ajánlott, tehát az arcát, nyakát és a pelenka körüli területet kell óvatosan letisztítani, meleg vizes tiszta pamut ronggyal vagy vászonpelenkával. Bárhol is van a kiskád, alá és az aljába is csúszásgátlót érdemes tenni.

A szobahőmérséklet pár fokkal emeld meg a megszokottnál, a víz testhőmérsékletű legyen és 6-8 cm magas. Pelenkával körbetekert sekély műanyag lapot is rakhatsz a baba alá, hogy könnyebb legyen tartani, de még így se engedd el soha az egyik kezeddel alátámasztott hátát.

Az első hetekben az újszülött arcát és szemét csak vattapamaccsal törölgesd át. Szappan vagy habfürdő helyett később is olyan megbízható hidratáló fürdetőt használj, ami kifejezetten babáknak lett kifejlesztve. Sampont az első három hónapban nem igazán van értelme használni, hacsak nem dús hajkoronával született a pici - elegendő a fürdetővízzel átmosni a fejecskét.

Bien tipp: A Baby Dove sampon könnymentes, semleges pH-jú, segít megőrizni a fejbőr hidratáltságát, selymessé és finom illatúvá téve a babák haját.

Kevésbé ismert praktikák a baba ápolásával kapcsolatban - minden kismamának ismernie kellene

Popsi kérdések

A szoptatós baba székletének nagyon alacsony a sav- és baktériumtartalma, a vizelete híg és nem okoz korróziót a bőrben. Ezért anyatejes babáknál nagyon ritka a popsi kipirosodása, főként, ha rendszeresen odafigyelünk a tisztán tartására. Elegendő egy tiszta és vékony, langyos meleg nedves pamuttal áttörölni a testét, vagy kifejezetten babák számára gyártott nedves törlőkendővel letisztítani.

Popsikrémnek mindig hámosító hatású és gyulladáscsökkentő terméket használj, ami lehetőleg parabénmentes és bio lanolin tartalmú.

Az orrok és a szemek tisztántartása

A baba elsősorban az orrán keresztül lélegzik, így kétségbe esik, ha bedugul az orrjárata. A kisbabád orrát a kíméletes és halk ballonos kézi orrszívóval tisztítsd ki. Makacs orrváladék eltávolításához gyenge tengervizes orrspray-t használj, de ne fújd közvetlenül a járatokba, hanem pipettával csepegtess óvatosan pár cseppet a babaorrba.

Ha a csipától összeragad az újszülött szeme, azt csak felforralt és lehűtött vízbe mártott gézdarabkával javasolt áttörölni, a belső szemzugtól kifelé. Ha olyan a szemváladék, ami fertőzésre vagy gyulladásra utal, gyenge koncentrátumú, nem szteroidos, esetleg antibiotikumos szemcseppet ír fel a gyermekorvos.  

Testápolás

A legtöbb bőrelváltozás a pelenka alatti területeken és az arcon keletkezik. Ha a pöttyök jelentős bőrszárazsággal járnak, ne kezdd el kezelni önkényesen. A különböző tünetek más-más eljárást igényelnek, ezekkel mindenképp forduljatok bőrgyógyászhoz!

Ha rózsás pírral járnak a pöttyök, az lehet ekcéma, vagyis atópiás dermatitisz. Ilyenkor a baba bőrének nedvessége a bőrréteg alá szorult, így az kiszárad, viszket és megreped – tökéletes táptalajt szolgáltatva a külső irritánsoknak. A dermatitiszt előidézheti a gyapjú, a vegyi- és illatanyagok a szappanokban és krémekben, mosószerekben és öblítőkben. Az érzékeny bababőr ápolása során mindezt kerülni kell.

Kevésbé ismert praktikák a baba ápolásával kapcsolatban - minden kismamának ismernie kellene

A kontakt ekcéma, vagyis irritatív dermatitisz akkor jön létre, ha a baba bőrét konkrétan ingerli valami. A piros foltok és rózsaszín dudorok elsősorban a száj környékén jelennek meg, az intenzív nyáladzás és a szilárd étel bevezetése miatt. A nyakon és azokon a testrészeken is felbukkanhat, ahol a ruha ujja vagy varrása bántja a bőrt. Az atópiás változattal ellentétben ez nem viszket, kezelése hatásos lehet vékonyan felkent hipoallergén vazelinnel.

Ha aprócska pattanások keletkeznek a baba arcán, azok köszönhetőek az anyai hormonoknak, amelyek áthaladnak a placentán, és az újszülöttnek bőrproblémát okoznak. A túl meleg hőmérséklet és az izzadás, illetve a kemény víz ronthat a helyzeten. A tünetek általában az első három hónap után elmúlnak, de időközben PH-semleges tisztítóval öblítsd le a kicsi arcát.

Legtöbb esetben szerencsére nem jelentkeznek komolyabb bőrproblémák, elegendő a babák testét fürdetni és hidratálni. 

Bien tipp: A bőr általános hidratálásához illatanyagmentes, érzékeny bőrre való testápolót és fürdetőt használj. Javaslatunk a Baby Dove Sensitive Moisture termékcsalád, amely kifejezetten érzékeny bőrű babák bőrére lett kifejlesztve.

Kevésbé ismert praktikák a baba ápolásával kapcsolatban - minden kismamának ismernie kellene

A körmök ápolása

Az aprócska körmök gondozása nem csak esztétikailag fontos, hanem azért is, mert ha a baba felsérti vele a bőrét. Ez melegágya az úgynevezett impetigonak, ami a bőr bakteriális fertőzése. Ha buborékszerű mézszínű foltok vannak a Kevésbé ismert praktikák a baba ápolásával kapcsolatban - minden kismamának ismernie kellenecsecsemő orra és szája körül, orvoshoz kell vinni, hogy a megfelelő antibiotikumos kezelés megkezdődjön. A körömvágáshoz nem szégyen segítséget kérni, sokkal könnyebben megy, ha a babát megtartja és lazán lefogja valaki. Ha elfoglalt a kicsi, tehát éppen eszik vagy alszik, akkor még könnyebb a körmök vágása.

Ehhez manapság egyre többen használnak a lekerekített biztonságos babaolló mellett speciális, lágy körömreszelőt. A körmöcskéket nem kell túl rövidre vágni, formára lekerekíteni nem érdemes, oldalt vágni nem szabad, mert könnyen belevághatsz a lágyrészbe.

Ha véletlenül belevágsz a húsba, tiszta pamutanyaggal óvatosan állítsd el a vérzést, de soha ne használj ragtapaszt, mert az leválva fulladást is okozhat, ha a baba szájába kerül. A kéz körmei gyorsabban nőnek, hetente többször is szükséges vágni, míg a lábkörmöket elég havonta párszor.