5 tanács, hogy okos gyereket nevelj fel - a tudomány alapján

Nagy Niki
Írta: ,

Minden szülő arra vágyik, hogy egészséges és boldog gyereke legyen – de azért titkon abban is reménykedik, hogy okos és sikeres lesz, ha felnő. Ha okos babát szeretnél nevelni, a tudomány szerint nem kell mást tenned, mint az alábbi pontokat követni, és ezzel hozzásegítheted az apróságot ahhoz, hogy gyorsabban fejlődjön.

Játssz vele gyakran!

Szakértők szerint gyorsabban fejlődik a baba, ha gyakran „lemész az ő szintjére”, azaz játszol vele a földön, az ágyában, és így kommunikálsz vele. A titok az, hogy energikusan, lelkesen beszélj hozzá – ha például valamit ügyesen csinál, dicsérd meg nagyon vidáman, hogy a dopaminszintje ne csökkenjen olyan gyorsan. A baba boldog, ha azt látja, hogy az anyukája is az. Ráadásul kutatások kimutatták, hogy azok a gyerekek, akiknek gyakran magas a dopaminszintjük, később kevésbé hajlamosak a depresszióra.

Kép forrása: joaquincorbalan/depositphotos.com

Mozgasd meg!

Nemcsak a felnőtteknek jó a rendszeres testmozgás – a gyerekek is igénylik, mivel növeli a koncentrációs készségüket, és a hippokampusz is nő tőle, amivel a memória is fejlődik. Persze egy kisbabával nagyon nehéz úgy mozogni, hogy jó legyen neki, ezért játékosan kell megközelíteni a dolgot: az is jó, ha lovagoltatod a térdeden, tapsolgatsz vele, vagy repülőzteted a fejed fölött.

Együtt fedezzétek fel a világot!

Bár a különböző színes-szagos játékok lekötik a gyerekeket, azt azért érdemes megjegyezni, hogy a közös tevékenységek sokkal jobban fejlesztik őket. A babák másoktól tanulnak, ezért a magányos játék soha nem stimulálja majd őket annyira, mint a közös. De hagyd, hogy a baba először magától fedezze fel a játékot, aztán lépj csak közbe – az egésznek a fejlődésről és a közös tanulásról kell szólnia.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!