5 tipikus nevelési hiba, amit a legtöbben elkövetnek

Kató Iringó
Írta: ,
5 tipikus nevelési hiba, amit a legtöbben elkövetnek

A legtöbb gyermektelen ember azt gondolja, hogy: „Igen-igen, a szeptember biztosan iszonyatosan húzós!”, ám a szülők erre csak legyintenek: „Nem a szeptember, az egész év!”. És bizony, bármennyire is igyekszik a szülő, a nagy hajtásban sokszor épp azokról az apróságnak tűnő dolgokról feledkezik meg, amikről nem lenne szabad!

Kevés ölelés és puszi Kép forrása: tumblr, themountainlaurel

Baba- és totyogós korban a legtöbb gyereket (ha hagyják!) agyon puszilgatja és ölelgeti a környezete, hiszen annyira adja magát, hogy ezt kell tennie az embernek, ha édes kis gyerkőcökről van szó! :) Ám fontos tudni, hogy a gyermek nemcsak élete első pár évében igényli az érintést és a szeretgetést, hanem az egész gyerekkor alatt.

Amikor tinédzserként már elkezdenek kamaszodni, és sajnos szeretnek elbújni a puszik és az ölelések hada elől, még akkor is legbelül jól esik nekik a szeretet, mely feléjük irányul. Az a gyermek viszont, aki nem kap elegendő érintést, simogatást, ölelést és puszit, felnőttkorában sajnos szorongóvá válhat, sőt, akár depresszióssá is.

A pozitív visszajelzés hiánya Kép forrása: clickinmoms.com

Sokan úgy gondolják, ha a „Nagyon ügyes vagy!” felkiáltással időközönként megdicsérik a gyereket, akkor ők már minden tőlük telhetőt megtettek.

Ennél rosszabb a helyzet akkor, ha a pozitív visszajelzések teljesen hiányoznak a szülői repertoárból, vagyis a gyerek csak a legritkább esetben van elismerve valamiért.

Ha azonban tartósan elmarad a jól eső feedback, akkor a gyerek a későbbiekben hajlamos lehet arra, hogy ne higgyen magában és azt feltételezze, hogy egyedül úgy sem képes semmire.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!