Ne jutalmazzuk pénzzel a gyerek segítségét! Szakértőt kérdeztünk a gyerekkori házimunkáról

Bodnár Alexa
Írta: ,
Ne jutalmazzuk pénzzel a gyerek segítségét! Szakértőt kérdeztünk a gyerekkori házimunkáról

Sokan ódzkodnak attól, hogy a gyerekkel végeztessenek némi házimunkát, pedig a szakértők egyetértenek abban, hogy ez már a legkisebbeknél is nagyon hasznos. Természetesen ilyen életkorban még játékként kell felfogni ezt a fajta segítséget, de később már lehet egyre komolyabb feladatokat bízni a gyerekekre, hogy fejlődjön a felelősségérzetük is.

Farkas Eszter, TSMT-terapeuta, az ÜgyesGyerek Központ vezető szakértője szerint már a tipegő gyermek is szívesen segít otthon: a legnagyobb öröm számára, ha az anyukájával, apukájával közösen végezhet valami „felnőtteset”.

Ez neki még játék, közben pedig rengeteget fejlődik tőle: legjobb terep erre a konyha, ahol a legtöbb érzékszervet megmozgatva tud segíteni, ezáltal komplex módon fejlődik gyermekünk. Ebben az életkorban még egész nap együtt vagyunk a gyermekünkkel, remélhetőleg nem rohanunk, van időnk közösen tenni-venni otthon” – magyarázta a szakértő.

Később a szülők sokszor azért zárják ki gyermeküket a házimunkából, mert egyedül gyorsabban végeznek és kevesebb a rumli is.

Ha a gyermekünk segít, akkor bizony lassabban megy a munka, és több dolgunk lesz. Ez viszont hosszú távon meghálálja magát, hiszen a gyermekünk sokkal önállóbb lesz, később egyre kevesebb segítségre lesz szüksége” – tette hozzá.

Az óvoda is megköveteli

A szakértő szerint mindenképpen fontos, hogy a gyerekek segítsenek otthon, hiszen jó, ha megtanulják, hogy a saját környezetükben rendet tartsanak, mert ezt később az óvoda is meg fogja követelni.

Az egészen kicsi gyereket érdemes hozzászoktatni, hogy a játékait elrakja. Természetesen ezt eleinte közösen végezzük, egyedül még nem várhatjuk el tőle. A saját szobájában rakjon rendet, legalább este lefekvés előtt. Még jobb, ha arra szoktatjuk, hogy akkor vegyen elő egy új játékot, ha elrakta, amivel már nem játszik, így megelőzhetjük a hiányos játékok tömkelegét, melyek használhatatlanná válnak” – javasolta Farkas Eszter.