5 dolog, amit semmiképp se csinálj, ha tinédzser gyermeked van

Kovács Andrea
Írta: ,

A tinédzser korra legtöbb szülő csak úgy reagál, hogy: "Remélem, egyszer túléljük", mivel ebben a korban történik valami a gyerekekkel, melynek hatására akár teljesen kifordulhatnak önmagukból. Persze azért nem csak ez a véglet létezik, hiszen vannak gyerekek, akik kifejezetten jó irányba változnak és talán nem igényelnek annyi törődést a szülőktől. Vagy ez csak a látszat? Minden tudásunkat és bátorságunkat összeszedve, próbáltuk megfejteni a tiniket (ami persze lehetetlen).

Ne akard mindentől megóvni! Kép forrása: pexels.com

Bár minden szülő ezt szeretné, az igazság az, hogy lehetetlen mindentől megóvni a gyerekeket. Az a szülő, aki így áll hozzá, az nem csak gyermekének, de magának is megannyi csalódást tud okozni.

Nem baj, ha néhanapján megbántják őt az iskolában, vagy kap egy-két durvább beszólást a tanároktól. Pont az a lényeg, hogy tanuljon meg kiállni magáért, hiszen az életben még rengeteg csalódás fogja érni és nem lehetsz ott mindig, hogy megóvd.

Inkább ülj le vele beszélgetni, lásd el tanácsokkal és bízz benne annyira, hogy mindig a tőle telhető legjobb döntést fogja hozni.

Kevesebb "mi volt ma a suliban" kérdés Kép forrása: pexels.com

Szerintem neked sem mondunk ezzel a mondattal újat, hiszen legtöbben részesültünk ebben a mondatban a hét minden napján. Mikor már éppen megkezdenénk a délutáni sziesztánkat, biztos, hogy édesanyánk ekkor teszi fel nekünk eme becses kérdést.

És kezeket fel, ha nálad is legtöbbször a "semmi" volt standard válasz.Így felnőtt fejjel persze már érthető ez a kérdés, hiszen minden szülő szeretné, ha gyermeke beavatná az életébe, de azt tanácsoljuk, hogy ez a kérdés ne csak és kizárólag az iskolai életre koncentrálódjon.Sokszor egyébként csak a kérdésen múlik és lehet, hogy máris megnyílik előtted a kiskamaszod. Inkább arról beszélgess el vele, hogy rendben van-e a lelke, nem érte e bántás aznap, vagy csak dumáljatok egy jót azokról a dolgokról, melyek éppen aktuálisan érdeklik. Ha egy tini érzi, hogy foglalkozol a lelkével, akkor a sulis témákról is sokkal nyitottabban mesél majd neked.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!