Nagy a korkülönbség a tesók közt? Ez vár a családra!

Salat Száva
Írta: ,

Van az úgy, hogy nem a tervek csúsznak el, hanem tényleg a sors szól közbe és későn érkezik a második gólya. Bár a testvérek közötti korkülönbségnek számos előnye is van, a gyermekek nem mindig viselik felhőtlenül az „időeltolódást”. Nézzük, milyen kihívásokat tartogat számukra például egy 10 év körüli korkülönbség!

A születő kistestvér elvonja a szülők figyelmét és kevesebb idő jut a nagyobbra, aki már elég nagy ahhoz, hogy ezen megsértődjön. Egy 10-12 éves gyerek teszteli is a szüleit, hogy figyelnek-e még rá, tehát nem árt észnél lenni, mert képes meglepetéseket okozni. Ha valóban úgy érzi, hogy kirekesztik, megsértődik, befele fordul, majd ő fog kirekeszteni bennünket, de legfőképpen megharagszik a betolakodóra.

- Elképzelhető, hogy bármilyen érzékletesen próbáljuk elmagyarázni a nagyobb gyereknek, hogy a kicsi még gyámoltalan lesz, és nem lehet vele focizni vagy babázni, amikor megszületik, a lelkesedése csak akkor lohad le igazán, amikor ezt tényleg megtapasztalja. Nem ritka, hogy a nagyobbak csalódással fogadják a jövevényt, mert a csöppség nem felel meg a fantáziájukban élő testvér-képnek.

- Vízválasztó szokott lenni a testvérek életében a 2 éves kor körüli időszak, amikor a totyogó már sokmindenhez hozzáfér, így a nagyobb testvér cuccai sem úszhatják meg szárazon. A nagyobbat külön fel kell készíteni erre a kihívásra, hogy ne pakolással teljen az együtt töltött idő. Nagyon fontos, hogy a kicsi ne tudjon kárt tenni a nagyobb testvér dolgaiban, hiszen a kamasz amúgy is érzékeny időszakot él át, spóroljuk meg a fölöslges feszültségeket!

- Amikor a kisebb gyermek miatt nem megyünk valahová vagy nem csinálunk valamit: ez minden nagyobb testvér rémálma. Persze, amíg nem volt itt, minden simán ment, most meg már semmit sem lehet csinálni tőle! Gondoskodjunk róla, hogy a nagyobb gyermek számára tartsunk fenn olyan sajátidőt, amit nem kell megosztania apicivel, így nem billen ki a bolygó az egyensúlyából!

- Nem mindig a kisebb gyermeknek van igaza! Amikor rosszat csinál, nem kell megvédenünk a nagyobbal szemben, de hagyjunk neki lehetőséget a jóvétételre! Gyakorlatilag amúgy is kötéltáncot járunk az igazságszolgáltatásban, de ha mindig a nagyobbik a ludas, a kisebbet favoritnak fogja gondolni és lemond róla, hogy egy értékes viszonyért harcoljon.

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019