5+1 dolog, amit mondj és NE mondj a tinédzser gyermekednek

Irimiás Alíz
Írta: ,

Tinédzsernek lenni nem egyszerű, és a szülők sincsenek irigylésre méltó helyzetben. A 3-4 évesek is komoly odafigyelést igényelnek, hát még egy serdülőkorú fiatal, aki épp önmagát építi, és a világról alkotott képet igyekszik összerakni magának kockáról kockára. Hogyan is nevelhetnél független, mégis felelősségteljes és gondoskodó embert a gyerekedből, aki egész nap úgy bele van bújva a képernyőbe, hogy szinte azt sem veszi észre, ha épp hozzá beszélsz?

Íme néhány tipp, hogy a tinédzserkornak hívott, meglehetősen embert próbáló időszakot túléljétek, és megmaradjon a jó kapcsolat közted és a gyermeked között.

1. Ne mondd: „Ne legyél olyan rosszkedvű!”

Azzal, hogy azt hangsúlyozod, mennyire nehéz a búskomorságával együttélni, nem érsz el semmit. A tinédzserek kedve változó, így fejlődik a személyiségük. Próbálják megtalálni a valós énjüket, a személyiségüket és a szexuális identitásukat. Ahelyett, hogy bírálnánk őket, együttérzést kell tanúsítanunk, úgyhogy mondjuk inkább azt, hogy nyugodtan legyen rosszkedvűek, de attól még viselkedjenek tisztelettudóan velünk.

2. Mondd: „Szükségem van a segítségedre!”

Természetes, ha azt szeretnéd, hogy a tinédzser gyereked önmaga legjobb verziója legyen, de sokkal könnyebb ezt mondani, mint csinálni. Miközben valamit együtt csináltok, mondd azt, hogy „Szükségem van a segítségedre! Ha te lennél a szülő, mit tennél, hogy a gyermeked igazán boldog és elégedett legyen 18 éves korára?

Aztán várd meg a választ, és mondd azt: „Ez igazán érdekes, hogy jutott ez az eszedbe?”. Meg fogsz lepődni az érzelmi kitárulkozáson, ami a kérdés kapcsán előkerülhet.

3. Ne mondd: „Te soha nem beszélsz velem.”

Amikor 6 éves volt, szinte haza sem ért az iskolából, és nem győzte sorolni, mi minden történt vele aznap, ma pedig örülsz, ha legalább egyszavas válaszokat kapsz a kérdéseidre? Természetesen ez fáj, de ha azt mondod, hogy „Te sohasem beszélsz velem”, azzal vádaskodsz, és úgy hat, mintha nem hagynál teret a gyereked magánéletének.

Tinédzserkorban elengedhetetlen, hogy a fiatalok számára a barátaik váljanak elsőrendűvé. Ezzel nem minket akarnak bántani. Elég, ha tudatod vele, hogy mindig ott vagy számára, ha beszélni szeretne veled. Meglásd, pár év múlva te leszel az első, akit a problémáival felhív majd.

4. Mondd: „Olyan büszke vagyok rád!”

Függetlenül attól, hogy milyen gyakran lázadoznak az iránymutatásaink ellen a tinédzser gyerekeink, rettentően fontos számukra, hogy mit gondolunk róluk.

Nélkülözhetetlen, hogy tudassuk velük, mennyire értékeljük őket és az erőfeszítéseiket.

Ne csépeljük el ezt a mondatot, és ne hajtogassuk frázisként, ha egy sportteljesítményt elértek vagy egy tesztet jól megoldottak, de mindenképp mondjuk ezt nekik, ha egy csalóka szituációban jól helytálltak vagy ügyesen oldottak meg egy trükkös helyzetet a barátjukkal stb.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!