Mivel szórakoztasd az ovis gyereket, ha házi „szobafogságra” vagytok ítélve?

Zabolai Margit
Írta: ,

Sok szülő találja magát nehéz helyzetben a napokban: a gyerek otthon, dolgozni is kellene, és még a játszótérre sem lehet lemenni. Biztos, hogy nehéz időket élünk át, de anyaként vagy apaként biztosan neked is az az egyik legfontosabb, hogy a gyereked ebből minél kevesebbet érezzen. Adunk néhány játékötletet, amivel lefoglalhatod a kicsiket, amíg a dolgaidat intézed, ha pedig végeztél, használd ki a közös szobafogságot, ülj a gyerkőc mellé, és játszatok együtt!

Számolgatós

Ha a gyerkőc már ismeri a számokat, van számfogalma, akkor jól jöhet a játékos gyakorláshoz ez a feladat. Fogj egy muffinsütő formát vagy akár egymás mellé tehetsz egyforma kis edénykéket vagy papír muffinpohárkákat és egy-két marékkal valamilyen apróbb tárgyból, például babszemek, gombok vagy akár kisebb legódarabok.

Kérd meg, hogy a muffinforma első mélyedésébe vagy az első tálkába tegyen egy szemet az apró tárgyakból, a másodikba kettőt, a harmadikba hármat, és így tovább.

Ha a finommotorikát is szeretnéd fejleszteni – vagy a gyerkőcnek már túl jól megy a dolog, és valami nehezítésre vágyik – adj neki egy ruhacsipeszt vagy akár evőpálcikát, és kérd meg, hogy azzal csipkedje fel a szemeket. Figyelem! A fulladásveszély miatt soha ne hagyd magára a gyerekedet, ha apró tárgyakkal játszik!

 

 

Varázskendő

Szedj össze különféle tárgyakat: mosogatószivacsot, csipeszt, diót, kiskanalat, zsebkendőt, plüssjátékot, különböző állatfigurákat, bármit, ami a kezed ügyébe akad, és helyezd el őket egy kis asztalon. Hagyd, hogy a gyerkőc alaposan szemügyre vegyen mindent, aztán kérd meg, hogy csukja be a szemét, amíg a tárgyakat átrendezed az asztalon. Takard le őket egy nagy kendővel vagy sállal, és mondd a gyereknek, hogy most már kinyithatja a szemét. Anélkül, hogy leskelődne, emelje meg a kendőt, nyúljon be, fogjon meg valamit és kizárólag a tapintás útján próbálja meg kitalálni, hogy mi van a kezében. Ha megvan a tipp, vegye ki a tárgyat, és kiderül, talált-e!

 

Tésztagyúrás

Ha kalácsot, pogácsát vagy kenyeret sütsz, semmi esetre se hagyd ki belőle a kicsit sem! Az előre kimért hozzávalókat akár ő maga is öntögetheti a tálba, de a gyúrásban mindenképpen a segítségedre lehet, vagy a nyújtás, szaggatás lehet az ő feladata. Imádni fog a nyers tésztával dolgozni, és nem azt mondjuk, hogy a lelkes kis segítő felgyorsítja a konyhai folyamatot, de nem lassítja le jobban, mintha egy nyűgös, unatkozó gyerek téblábolna melletted - és így ráadásul még jól is fogjátok érezni magatokat mindketten a vacsora elkészítése közben. A nyers tésztával való munka előtt és után ne felejtsetek el nagyon alaposan kezet mosni!

 

 

Kincskeresés

Szánnod kell rá egy kis időt, de cserébe hosszú időre lekötheted vele a gyerkőcöket, és addig akár a munkáddal is haladhatsz.

Rejts el különböző tárgyakat, akár a kedvenc játékaikat, vagy „aranyrögnek” kinevezett építőkockákat a szobában, és készíts kincses térképet, amivel megkereshetik.

 

Ha van egy kis időd és kreatív hangulatban vagy, elkészítheted a lakás mesebeli mását, például a könyvespolc lehet az üveghegy, a konyhaszekrény a mágikus barlang, az ágyatok a lakatlan sziget. Jelöld be a kincses térképen az elrejtett tárgyakat, és add át a kis kalóznak! Ha a térképet tollal rajzolod meg, a kincsek helyét pedig ceruzával jelölöd, akár több kört is játszhattok, és a második nekifutásra már tőled is jóval kevesebb erőfeszítést igényel majd a dolog.

 

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!