Mit válaszoljak? – 8 fontos kérdés, amit minden gyermek megkérdez

Írta: ,

Minden anyuka jól ismeri azt a bizonyos korszakot, amikor a gyermeke megtanul beszélni, és ezzel együtt beindul a „miért?” kérdések sorozata. Miért kék az ég? Miért lesz éjszaka sötét? Mért leszünk éhesek? Ilyen, és ehhez hasonló beszélgetésekkel telnek meg a mindennapok, hiszen a gyermek épp abban a korban van, amikor a tudásszomját szinte lehetetlen csillapítani. Bár néha kicsit zavaró tud lenni, ez mégis egy gyönyörű időszak, hiszen ezáltal tudod megtanítani neki a helyes világnézetet, és még erősebb kapcsot alakítasz ki köztetek. Most összegyűjtöttünk néhány kérdést, amit előbb-utóbb minden gyermek megkérdez – és a válaszokban is segítünk!

„Én miért nem maradhatok fent olyan sokáig, mint te?” Kép forrása: yourmodernfamily.com

1/8 „Én miért nem maradhatok fent olyan sokáig, mint te?”

Valamilyen különös oknál fogva a gyerekek esténként még izgatottabbá válnak, mint napközben. Hirtelen mindennel játszani akarnak, és eszük ágában sincs máris bebújni a takaró alá. Épp ezért biztos lehetsz benne, hogy előbb-utóbb neked is felteszik az alábbi kérdést!

Ilyenkor nyugodtan mondd el neki, hogy nem csak a testének van szüksége a pihenésre az egész napos rohangálás után, hanem az agyának is. Mivel egy kisgyermek naponta sokkal több új dolgot tanul meg, mint a felnőttek, bizony annyival több feltöltődésre is van szüksége ahhoz, hogy ébredés után még több dolgot tudjon befogadni. Lényegében tehát, minél korábban fekszik le aludni, annál „okosabb” lesz majd.

„Miért halnak meg az emberek?”

2/8 „Miért halnak meg az emberek?”

Ha valaki eltávozik a családodban vagy valahonnan hall erről, biztosan érdeklődni kezd a dolog iránt. Szakértők szerint ilyenkor valójában a saját biztonsága miatt kezd egy kicsit „aggódni”. Felmerül benne a kérdés, hogy vajon egy nap ő is meghal-e, és akkor el lesz választva a szüleitől?

Ilyenkor a legjobb megoldás, ha elsőként megkérdezed tőle: „te mit gondolsz erről?”. Ezáltal kiderítheted, mi foglalkoztatja a leginkább.

Nem érdemes gyorsan átugrani a témát válasz nélkül; inkább nyugtasd meg, hogy mindig gondoskodni fogtok arról, hogy neki a lehető legjobb legyen. Ha esetleg egy közeli ismerősötök, vagy háziállat távozott el, jó, ha beszélgettek róla (akár a Mennyországot is megemlítheted neki, ahogy te szeretnéd). A lényeg, hogy tudja a gyermeked, noha az adott személy vagy kisállat már nincs ott mellettetek, mindig gondolhat rá, vagy szóba hozhatja nektek.

„Miért veszekedtek apuval?” Kép forrása: weixinyidu.com

3/8 „Miért veszekedtek apuval?”

Amikor a szülők hangosan veszekednek, a gyermekek gyakran aggodalmaskodni kezdenek. Azt már egy 4 éves is képes észrevenni, ha két ember haragszik egymásra, így ilyenkor felmerül benne a kérdés: ha szeretitek egymást, de vitatkoztok, mennyire biztos is az a szeretet?

Általában sokszor ezt az „Engem szeretsz?” kérdés követi. Ilyenkor elmondhatod a gyermekednek, hogy természetesen fontosak számodra a párod érzései, de problémák léptek fel köztetek, amit igyekeztek minél előbb megoldani. Ha azzal a kérdéssel találjátok szemben magatokat, hogy "Még mindig szeretitek egymást?", néha az a legjobb módszer, ha megöleled a párod – mert ezáltal a legmegnyugtatóbb választ kapja a gyermeketek.

„Honnan jönnek a gyerekek?” Kép forrása: bloglovin.com

4/8 „Honnan jönnek a gyerekek?”

Minden kisgyermek életében bekövetkezik az az időpont, amikor elkezd azon gondolkodni, vajon hogyan születnek a kisbabák. Sokaknál ez leginkább akkor jön el, amikor hamarosan kistestvérük születik; látják, ahogy az édesanyjuk pocakja egyre nő, tudják, hogy bent van a baba, és kíváncsiak lesznek arra, vajon egykor ők is ott voltak-e.

A legjobb, ha rákérdezel, ő mennyit tudd erről az egész témáról, és ettől függően alakíthatod a válaszodat. Ha csak annyit mondasz el neki, amennyit már ő is sejtett, akkor valószínűleg lesznek még kérdései, ha viszont túl sokat árulsz el, nem biztos, hogy rögtön fel tudja dolgozni az információt. Kezdetben elég, ha annyit mondasz neki, hogy a pocakodban növekedett, és ahogy idősebb lesz, szépen lassan beadagolhatod neki a további részleteket is.

„Tényleg létezik a Húsvéti nyuszi/Mikulás?” Kép forrása: sara-annephotography.com

5/8 „Tényleg létezik a Húsvéti nyuszi/Mikulás?”

Már az első néhány közös ünneptől kezdve „megjelenik” a gyermek életében a Mikulás, a Húsvéti nyuszi, és a többi kitalált figura; néhány év után pedig felmerül benne a kérdés, hogy vajon tényleg léteznek-e. Elvégre élőben még sosem találkozott velük.

A legjobb megoldás, ha eleinte nem árulod el neki az igazságot, hiszen nincs is szebb korszak annál, mint amikor egy gyermek élete még tele van valódi csodákkal. Ahogy telik az idő, előbb-utóbb ő is rájön, hogy ezeket csak a szülők találták ki (lehet, hogy egy osztálytársától tudja meg, vagy megtalálja a szekrénybe rejtett ajándékokat); ezek elkerülhetetlenné válnak, de szerencsére az esetek többségében a gyermek ilyenkor már olyan korban van, hogy nem okoz problémát feldolgozni ezt a tényt.

6/8 „Miért látjuk néha napközben is a holdat?”

A gyermekek nem csak a saját testükkel, vagy az élet nagy dolgaival kapcsolatban tesznek fel kérdéseket – néha olyan egyszerű dolgokra is kíváncsiak, mint hogy nappal miért van fent az égen a hold.

Ő ugyanis korábban azt tanulta, hogy ezt az égitestet csak sötétben lehet látni; de akkor mit keres ott fent délután?

Ha tőled is megkérdezi a gyermeked ezt, most már lesz rá egy biztos válaszod! A hold legtöbbször nappal is látható, méghozzá azért, mert a forgás közben néha olyan szögben terül el, hogy a napsugarak megvilágítják azt; így pedig a Földről is könnyen ki lehet szúrni még világosban is!

„Miért van a szomszéd gyereknek több játéka, mint nekem?”

7/8 „Miért van a szomszéd gyereknek több játéka, mint nekem?”

Ha egy gyermek azt látja, hogy neki „csak” 5 autója van, míg valaki másnak legalább 10, elkezd kíváncsiskodni afelől, hogy neki miért nem lehet több.

Fiatal korban könnyen megjelenhet az irigység mások holmijai iránt, így ilyenkor érdemes elmondanod a gyermekednek, hogy nem a sok játéktól lesz egy család boldog. Nyugodtan oszd meg vele, hogy minden ember máshogy dönti el, mire költi a pénzét, és fordítsd a beszélgetést erre a témára: végre megbeszélhetitek, honnan van a pénz, mit jelent spórolni, és miket kell mindig kifizetnetek, hogy legyen házatok, vagy autótok. Minél inkább megérti a gyermeked ezt a „világot”, annál kevésbé fog irigykedni mások helyzetére.

„Miért sírnak a felnőttek örömükben?”

8/8 „Miért sírnak a felnőttek örömükben?”

Mivel a gyerekek örömükben ugrálnak vagy hangoskodnak, nehéz megérteniük, miért sírnak egyesek, amikor jó dolog történik velük. Hiszen ők ezt a negatív érzésekkel kapcsolják össze.

Meséld el neki, hogy a felnőttek érzelmi világa egy kicsit bonyolultabb; hogy a sírással nincs semmi gond, és nyugodtan kérdezze meg, hogy ilyenkor boldogság vagy szomorúság miatt folynak a könnyeid. Használd ki ezt a kérdést arra, hogy megértesd a gyermekeddel, az érzelmek kifejezése jó dolog, és nem kell magába fojtania őket semmilyen körülmények között sem.