Mit válaszoljak? – 8 fontos kérdés, amit minden gyermek megkérdez

Kerekes Vivien
Írta: ,
Mit válaszoljak? – 8 fontos kérdés, amit minden gyermek megkérdez

Minden anyuka jól ismeri azt a bizonyos korszakot, amikor a gyermeke megtanul beszélni, és ezzel együtt beindul a „miért?” kérdések sorozata. Miért kék az ég? Miért lesz éjszaka sötét? Mért leszünk éhesek? Ilyen, és ehhez hasonló beszélgetésekkel telnek meg a mindennapok, hiszen a gyermek épp abban a korban van, amikor a tudásszomját szinte lehetetlen csillapítani. Bár néha kicsit zavaró tud lenni, ez mégis egy gyönyörű időszak, hiszen ezáltal tudod megtanítani neki a helyes világnézetet, és még erősebb kapcsot alakítasz ki köztetek. Most összegyűjtöttünk néhány kérdést, amit előbb-utóbb minden gyermek megkérdez – és a válaszokban is segítünk!

„Én miért nem maradhatok fent olyan sokáig, mint te?” Kép forrása: yourmodernfamily.com

Valamilyen különös oknál fogva a gyerekek esténként még izgatottabbá válnak, mint napközben. Hirtelen mindennel játszani akarnak, és eszük ágában sincs máris bebújni a takaró alá. Épp ezért biztos lehetsz benne, hogy előbb-utóbb neked is felteszik az alábbi kérdést!

Ilyenkor nyugodtan mondd el neki, hogy nem csak a testének van szüksége a pihenésre az egész napos rohangálás után, hanem az agyának is. Mivel egy kisgyermek naponta sokkal több új dolgot tanul meg, mint a felnőttek, bizony annyival több feltöltődésre is van szüksége ahhoz, hogy ébredés után még több dolgot tudjon befogadni. Lényegében tehát, minél korábban fekszik le aludni, annál „okosabb” lesz majd.

„Miért halnak meg az emberek?”

Ha valaki eltávozik a családodban vagy valahonnan hall erről, biztosan érdeklődni kezd a dolog iránt. Szakértők szerint ilyenkor valójában a saját biztonsága miatt kezd egy kicsit „aggódni”. Felmerül benne a kérdés, hogy vajon egy nap ő is meghal-e, és akkor el lesz választva a szüleitől?

Ilyenkor a legjobb megoldás, ha elsőként megkérdezed tőle: „te mit gondolsz erről?”. Ezáltal kiderítheted, mi foglalkoztatja a leginkább.

Nem érdemes gyorsan átugrani a témát válasz nélkül; inkább nyugtasd meg, hogy mindig gondoskodni fogtok arról, hogy neki a lehető legjobb legyen. Ha esetleg egy közeli ismerősötök, vagy háziállat távozott el, jó, ha beszélgettek róla (akár a Mennyországot is megemlítheted neki, ahogy te szeretnéd). A lényeg, hogy tudja a gyermeked, noha az adott személy vagy kisállat már nincs ott mellettetek, mindig gondolhat rá, vagy szóba hozhatja nektek.