Minden második kamasz szorong valamitől - Mit tehet a szülő?

Bodnár Alexa
Írta: ,

Az SOS Gyermekfalvak több mint 1000 középiskolás fiatalt kérdezett országszerte arról, milyen félelmeik, vágyaik vannak. Minden második gyerek bevallása szerint szorong valami miatt (56,6 %) és nem bízik magában (41,3 %), majdnem minden harmadik középiskolás pedig úgy gondolja, hogy szülei nem elégedettek vele. 

A felmérésben megkérdezték azt is, mitől félnek leginkább a fiatalok: a családtagok halálától, az árvaságtól és a családtagok megbetegedésétől való félelem állt az első helyen, de az egzisztenciális problémák is erősen jelen vannak már, hiszen a negyedik legerősebb félelem, hogy felnőttként nem találnak majd munkát. Pszichológus szakértőnkkel beszélgettünk arról, miért is szoronghatnak a kamaszok, szülőként hogyan lehet észrevenni azt ha a tinédzser gyermek szorong valamitől, és mit lehet tenni, hogy oldani tudjuk a gyermek szorongását.

Valamennyi életszakaszban előfordulhat a szorongás, melynek mértékét, előfordulásának gyakoriságát alkati és környezeti tényezők is befolyásolják, tudtuk meg Dr. Rostás Rita pszichológustól. Elmondása szerint minél érzékenyebb valakinek az idegrendszere, illetve minél több stressz, veszteség, trauma érte őt élete – beleértve már a magzati létet is – során, annál több területen, annál intenzívebben jelenhet meg a szorongás.

A túlféltő, még a széltől is óvó szülők is megalapozhatják gyermekük szorongását. Azzal, hogy folyton a világban leselkedő valós vagy vélt veszélyekre mutatnak rá, félelmet, szorongást keltenek, amit tovább erősít a gyermek gyengülő önbizalma, hisz ilyen nevelési légkörben nem szerez tapasztalatokat arról, hogy ő milyen ügyesen képes megoldani a különböző helyzeteket, kihívásokat. Serdülőkorban a korábban is félénk, aggódásra hajlamos kicsik szorongása felerősödhet, és azokban a gyermekekben is kialakulhat szorongás, akikre ez addig nem volt jellemző.” – magyarázta a szakember.

Ennek egyik oka, hogy a serdülő sokszor maga sem érti, milyen változások zajlanak a szervezetében. Az átalakuló hormonháztartás hangulatingadozásokat okoz, a váratlan jókedv, az abbahagyhatatlan nevetés, a hirtelen, ok nélkül rátörő szomorúság, lehangoltság egyaránt ijesztő lehet.

Bizonytalanná teszi, hogy a szervezete fizikailag is átalakul, a szó szoros értelmében is újra kell tanulnia a testhatárokat – gondoljunk csak az inkább fiúkra jellemző hirtelen megnyúló végtagokra, és arra a sutaságra, ügyetlenségre, amit ez eredményez –, el kell, el kellene fogadni a kialakuló nőies idomokat – sokszor ez ellen tiltakoznak a lányok az előre húzott vállakkal, görbe háttal, a logó, alakot elrejtő fiús ruházattal. Másoknál a tiltakozás az új alak és új szerep ellen étkezési zavarok, például anorexia, bulimia megjelenését is eredményezheti. A lassabban érőknek meg éppen a várakozás bizonytalansága okoz nehézséget.” – fogalmazott Dr. Rostás Rita.

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019