Mit válaszoljak? – 8 alapvető kérdés, amit minden gyerek megkérdez

Kerekes Vivien
Írta: ,
Mit válaszoljak? – 8 alapvető kérdés, amit minden gyerek megkérdez

Minden anyuka jól ismeri azt a bizonyos korszakot, amikor a gyermeke megtanul beszélni, és ezzel együtt beindul a „miért?” kérdések sorozata. Miért kék az ég? Miért lesz éjszaka sötét? Mért leszünk éhesek? Ilyen, és ehhez hasonló beszélgetésekkel telnek meg a mindennapok, hiszen a gyermek épp abban a korban van, amikor a tudásszomját szinte lehetetlen csillapítani. Bár néha kicsit zavaró tud lenni, ez mégis egy gyönyörű időszak, hiszen ezáltal tudod megtanítani neki a helyes világnézetet, és még erősebb kapcsot alakítasz ki köztetek. Most összegyűjtöttünk néhány kérdést, amit előbb-utóbb minden gyermek megkérdez – és a válaszokban is segítünk!

„Miért halnak meg az emberek?”

Ha valaki eltávozik a családodban vagy valahonnan hall erről, biztosan érdeklődni kezd a dolog iránt. Szakértők szerint ilyenkor valójában a saját biztonsága miatt kezd egy kicsit „aggódni”. Felmerül benne a kérdés, hogy vajon egy nap ő is meghal-e, és akkor el lesz választva a szüleitől? Ilyenkor a legjobb megoldás, ha elsőként megkérdezed tőle: „te mit gondolsz erről?”. Ezáltal kiderítheted, mi foglalkoztatja a leginkább.

Nem érdemes gyorsan átugrani a témát válasz nélkül; inkább nyugtasd meg, hogy mindig gondoskodni fogtok arról, hogy neki a lehető legjobb legyen. Ha esetleg egy közeli ismerősötök, vagy háziállat távozott el, jó, ha beszélgettek róla (akár a Mennyországot is megemlítheted neki, ahogy te szeretnéd). A lényeg, hogy tudja a gyermeked, noha az adott személy vagy kisállat már nincs ott mellettetek, mindig gondolhat rá, vagy szóba hozhatja nektek.

„Tényleg létezik a Húsvéti nyuszi/Mikulás?” Kép forrása: sara-annephotography.com

Már az első néhány közös ünneptől kezdve „megjelenik” a gyermek életében a Mikulás, a Húsvéti nyuszi, és a többi kitalált figura; néhány év után pedig felmerül benne a kérdés, hogy vajon tényleg léteznek-e. Elvégre élőben még sosem találkozott velük.

A legjobb megoldás, ha eleinte nem árulod el neki az igazságot, hiszen nincs is szebb korszak annál, mint amikor egy gyermek élete még tele van valódi csodákkal. Ahogy telik az idő, előbb-utóbb ő is rájön, hogy ezeket csak a szülők találták ki (lehet, hogy egy osztálytársától tudja meg, vagy megtalálja a szekrénybe rejtett ajándékokat); ezek elkerülhetetlenné válnak, de szerencsére az esetek többségében a gyermek ilyenkor már olyan korban van, hogy nem okoz problémát feldolgozni ezt a tényt.

Vagyaim.hu Black Friday

Fókuszban

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!

7 gyakori tünet, ami magnéziumhiányra utalhat - Rád hány igaz?

Full hibrid, plug-in hibrid vagy mild hibrid? Tegyünk rendet a fejekben hibrid fronton

Csak olyat ajándékozz, amit magadra is kennél! 7 fantasztikus növényi alapú kozmetikum karácsonyra

Tündököljön otthonod is a legjobb formájában!