Minden anyuka figyelmébe – Gyakori félreértések és kritikák a kötődő nevelésről

Boros Mariann
Írta: ,

Korábbi cikkünkben összegyűjtöttük, melyek a kötődő neveléssel kapcsolatos legnagyobb tévhitek, ezúttal pedig gyakorló anyukákat kérdeztünk meg, milyen félreértésekkel, kritikákkal találkoztak szemléletük miatt.

Lilla (30), egy 10 hónapos kisfiú anyukája Kép forrása: maskcara.com

„Szerintem az az egyik legnagyobb tévhit, hogy néhányan azt gondolják, hogy van egy bizonyos mindenkire vonatkoztatható receptje a kötődő nevelésnek, amit követni kell.

Miközben pont az a lényeg, hogy a saját gyermeked és családod igényeire válaszolsz. Nem könnyű feladat kezdő anyaként megismerni a gyermekünk jelzéseit, ezért sokan szeretnének fogódzókat, amik mindig beválnak. Valójában kevés ilyen van, ha van egyáltalán.

Ami nekem működik, másnak nem biztos.”

Edit (33), egy másfél éves kislány anyukája Kép forrása: andeelayne.com

„A kötődő neveléssel kapcsolatos egyik legnagyobb tévhit szerintem a mozgásfejlődéssel kapcsolatos. Néhányan azt gondolják, ha a gyerek sokat van kézben, hordozva, akkor ez korlátozza a mozgásban és gátolja a fejlődésben.

Az altatással kapcsolatban is vannak tévhitek. Ringatva, szoptatva altatom a másfél éves lányomat, és többször mondták már nekem, hogy már egyedül kellene elaludnia, így elkényeztetem, és soha nem fog majd tudni egyedül elaludni.

Tudtommal a tapasztalatok és a kutatások szerint kb. 3 éves kortól „várható el” egy gyerektől az egyedül elalvás képessége, addigra érik meg rá.”

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019