Milyen gondjai lehetnek egy gyereknek? Ekkor érdemes pszichológushoz vinni

Bodnár Alexa
Írta: ,

Bármelyik szülőben felmerülhet időnként a kérdés, hogy érdemes lenne-e a gyermekével pszichológus szakemberhez fordulnia, ha úgy észleli, hogy a csemetéjének már hosszabb ideje tartó problémája van. Néhány szakértővel beszélgettünk arról, milyen gondjai is lehetnek egy gyermeknek, amellyel érdemes felkeresni egy pszichológust, és hogyan is tud segíteni ilyen esetekben a szakember.

Torma Noémi pszichológus tapasztalatai szerint az utóbbi időben megnőtt a nyitottság az emberekben a pszichológiai segítségkérés iránt. – Ennek egyik oka lehet, hogy kezd fellazulni az a nézet, miszerint a pszichológus csak "beteg" emberekkel foglalkozik, sokakban tisztázódik, hogy a nagyobb életesemények, fordulópontok is eredményezhetnek olyan kríziseket, melyek kapcsán érdemes szakember segítségét kérni. Másrészt a pszichológusoknak egyre több csatornán van lehetőségük az emberekkel kommunikálni, ami segít a korábban kialakult előítéletek lebontásában – fogalmazott a szakember.

Akadályozó probléma

A gyermekkel kapcsolatban ugyanaz a szabály érvényes, mint felnőttek esetén: akkor érdemes szakemberhez fordulnunk, ha úgy látjuk, hogy a probléma jelentősen akadályozza a gyermeket vagy környezetét a mindennapi életvitel folytatásában. – Ez így egy nagyon tág és szubjektíven értelmezhető ajánlásnak tűnik, de ha úgy érezzük, hogy a gyermeknek vagy környezetének – család, óvoda, iskola, szakkör és hasonlók – heti vagy akár napi szinten nehézséget és szenvedést okoz a probléma, akkor keressünk segítséget – hívta fel rá a figyelmet Torma Noémi.

Ha a szülő úgy érzi valami nem a megfelelő mederben halad a gyermeke fejlődésében, nem életkorának megfelelően viselkedik, vagy viselkedése bizonyos területeken nagy eltérést mutat az általa eddig tapasztalttól, esetleg ezt a gyermek környezete, pedagógusai vagy a nagyszülők is jelzik, akkor inkább kérjen egy konzultációs időpontot.

Az idő csak azokban az esetekben jelenthet megoldást, ha a felmerült gondok az életkori fejlődésnek megfeleltethető testi, lelki változásokkal állnak összhangban, tehát az adott életkorban normálisan is előfordulhatnak – ilyen lehet a kisgyermekkori dadogás, dackorszak, szeparációs szorongás. Erről szakirodalomban vagy a gyermek pedagógusainál is tájékozódhatunk. Minden más esetben az idő múlása inkább csak súlyosbítani szokta a problémát, amire szintén érdemes odafigyelni és intő jelként kezelni.

– Annál, hogy milyen problémák esetén forduljunk pszichológushoz a gyermekkel, a skála igen széles, hiszen a gyerekeknél előfordulnak a felnőttekre jellemző tünetek is, mint a szorongás, depresszió, fóbia, pánik és hasonlók, ugyanakkor inkább a gyerekkorban jelentkező tüneteket is gyakran tapasztalunk, mint az enurezis, szeparációs szorongás, de beszélhetünk fejlődési rendellenességekről, mint a figyelemzavaros hiperaktivitás vagy az autizmus is. Összességében azt javasolnám, ha a szülő úgy érzi valami nem a megfelelő mederben halad a gyermeke fejlődésében, nem életkorának megfelelően viselkedik, vagy viselkedése bizonyos területeken nagy eltérést mutat az általa eddig tapasztalttól, esetleg ezt a gyermek környezete, pedagógusai vagy a nagyszülők is jelzik, akkor inkább kérjen egy konzultációs időpontot – magyarázta a pszichológus.

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019