Miért híznak el a gyerekek és hogyan segítheted őket a diétában?

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Érdekes módon abban sok mindenki egyetért, hogy a gyermek viselkedéséért igen jelentősrészt a szülők a felelősek, de ugyanezt az alapelvet csak kevesen vetítik ki a csemeték testsúlyára. Rögvest el is áruljuk, miért!

Görbe tükör

Azt szokás mondani, hogy a gyermekek gyakran tökéletes görbe tükröt mutatnak a szülőknek, és ez bizony nem csupán a lázadó korszakra és a rossz tulajdonságok felerősítésére igaz.

Amerikai kutatások azt támasztották alá, hogy a gyermekek természetes módon követik a szülők példáját, ami az étkezési szokásaikban, mozgási kultúrájukban egyaránt megnyilvánul.


Nem holmi úszógumi: a csúf igazság a zsigeri zsírról


Magától értetődőnek tűnik, hogy előbb vagy utóbb, de garantáltan el fog hízni a gyermek, ha hibás életvitelt folytat, ráadásul akkor is igaz ez, ha „jó géneket örökölt”.

Igen, a genetika sok szinten közrejátszik a testalkatban, de ez a megállapítás a legtöbbször csak önámítás a lustaság igazolásra.

Egy szó, mint száz, az elhízott gyermek a leggyakrabban kicsinyített változat a szülők számára, ezért is olyan nehéz elérni, hogy beinduljon a változás és a fogyás. 

A szülőnek kell példát mutatnia

Ha a szülők az ágyban esznek, akkor miért várják el a gyermektől, hogy ő az asztalnál tiltakozás nélkül falatozzon?

Ha a szülők tévét néznek étkezés közben, akkor miért zavarja őket, ha a gyermek játszik a telefonon?

Ha ők sosem mozognak, nem ügyelnek az étkezésükre átlagon felüli testtömegindexszel bírnak, akkor miért veszik zokon, ha az elhízás tényére a tanár néni is figyelmezteti őket?

A korábban említett amerikai kutatás nem csupán azt erősítette meg, hogy a csemeték a szülők életmódját veszik alapul, hanem azt is, hogy könnyebben leadják a súlyfelesleget, ha a felmenők jó példát mutatnak.

Ebben nyilván erősen közrejátszik az, hogy ha otthon egészséges falat kerül az asztalra, akkor beindul fogyás.

Ugyanakkor kiemelten lényeges az is, hogy a szülő nem vált ki tiltakozást azzal, hogy mást vár el gyermekétől, mint amit ő a hozzáállásával hirdet.

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019