A legkedvesebb mesekönyvek az érzelmek kezeléséről

R. Szabó Zsuzsa
Írta: ,

A gyermekekben rengeteg érzés kavarog, de nem mindegyiket tudják megfogalmazni, vagy nem merik kifejezésre juttatni. A félelem, a harag, a düh, a féltékenység és a szomorúság kezelése bizony nem egyszerű feladat. Most olyan könyveket mutatunk, amelyek segítik a gyermekeket abban, hogy merjenek beszélni az érzéseikről, ezzel is közelebb kerülve önmaguk megértéséhez. A személyiségfejlődéshez fontos támpontokat nyújthatnak ezek a bájos olvasmányok.

Sok gyerek fejében csomó olyan gondolat és kétség, aggodalom lakozik, amiről nem mer beszélni.

A tündérkeresztanya főszereplője, Kiki például nem szeret az apukájával kirándulni, mert apa nem szól túl sokat hozzá, aggódik azért, hogy az anyukája nem tud időben érte menni, mert túl sokáig dolgozik, fél egy verekedős kisfiútól és frusztrálják a versenyhelyzetek.

Csupa olyan érzés foglalkoztatja, amit kicsit bátortalanul mernek a gyermekek kimondani, de szerencsére ott van vele a tündéri keresztanyukája, aki mindenre tud egy jó megoldást.

Ebben a különleges rajzokkal teli, 4 éves kortól ajánlott mesekönyvben mondókák és versikék is helyet kaptak, amelyek megmelengetik a gondok elűzésére vágyó gyerkőcök lelkét.

Bátor Borka mindent megold Kép forrása: kolibri.libricsoport.hu

Ebben a cuki interaktív gyerekkönyvben egy híres svéd pszichológus a mesékkel ötvözött technikáival 7 nap 7 történetén keresztül azt szeretné megmutatni, hogy hogyan tudnak a negatív érzéseikkel megbirkózni a kicsik a felnőttek segítségével, például a sötéttől való félelemmel, az új környezet miatti szorongással.

Nekünk nagyon tetszett, ahogy Borka megtanulja a szüleitől, hogy az újtól való félelmet úgy lehet megszelídíteni, hogy elképzeljük amint a negatív érzések körhintaként kavarognak a testben és kicikáznak onnan.

A pszichológus szerint a póktól való félelem is legyőzhető, ha megszemélyesítjük, tulajdonságokat és élettörténetet találunk ki hozzá és elmeséljük ezeket a gyerkőcnek.

A 3 éves kortól ajánlott könyv a vizualizációs technikákat is bűbájos történeteken keresztül tanítja meg a kicsiknek, például azt, hogy egy elesés után a fizikai fájdalom hogyan csökkenthető.