A mérgező szülők árnyékában – Nem csak gyerekként keserítik meg az életedet

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Sajnos nem mindenki dicsekedhet követendő példákkal, ha a szüleiről van szó. Gyakori, hogy évtizedes, évszázados sérüléseket hordozunk, amiket tovább is örökítünk, ha nem kerülnek feldolgozásra. Könnyen megeshet, hogy a te szüleid sem szánt szándékkal okoznak neked lelki sérüléseket, hanem pusztán azért, mert ők sem kaptak megfelelő példákat és iránymutatásokat. Az első lépés a gyógyulás felé, ha észreveszed: a te szüleid is mérgezően hatnak az életedre. De milyen jelek árulkodnak erről?

Akárcsak az energiavámpírok vagy a mérgező partnerek, úgy a mérgező szülők is ott manipulálnak, ahol csak tudnak.

Lehet, hogy eljátsszák, mennyire tehetetlenek, elveszettek, csak azért, hogy több időt és energiát – adott esetben pénzt – fordíts rájuk.

Az biztos, hogy érzelmileg zsarolnak: akár azt is elérhetik, hogy még mindig gyereknek érezd magadat, tehát nem csak saját kiszolgáltatottságukat tettethetik, hanem azt is, hogy te magad vagy képtelen döntéseket hozni nélkülük.

Mindig a füledbe duruzsolják, szerintük mit kellene tenned, és ha nem követed a tanácsaikat, akkor nem csak megsértődnek, hanem következményeket helyeznek kilátásba. Pl. nem fognak beszélni veled, nem mennek el egy számodra fontos eseményre, stb.

Az érzelmi zsaroláshoz tartozik az is, hogy ezek a szülők mindig a saját céljaik, önös érdekeik elérésére törekszenek. Ez azt jelenti, hogy sziklaszilárdan kitartanak a saját véleményük mellett, és mint a rossz partnerek, egyszerűen nem hallgatják meg az észérveket.

Elhitetik veled, hogy a te gondolataid csak gyermeteg próbálkozások, hiszen ők már annyi mindent megéltek, csak jobban tudják nálad…

Céljaik elérése érdekében szankciókat vezetnek be: duzzognak, hisztiznek, mint a gyerekek, és ezzel a legtöbbször célt is érnek.

Te ugyanis érettebben és felelősségteljesebben gondolkozol náluk, és úgy véled, a béke érdekében mindenki jobban jár, ha engedsz az akaratuknak, vagy rábólintasz olyasmire, amivel igazából nem is értesz egyet.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!