3 mérgező mondat, ami a legtöbb szülő száját elhagyja - pedig csak jót akarnak

Boros Mariann
Írta: ,

Sokszor puszta jóindulatból is mond a szülő olyat, amivel aztán épp ellenkező hatást ér el. Cikkünkben a legtipikusabb, káros szülői mondatokat gyűjtöttük csokorba.

„Rossz vagy, buta vagy!”

Ha a csemete valami rossz fát tesz a tűzre, a szülők hirtelen felindulásból – vagy csak a berögződött mintákat követve – hajlamosak egyből a gyereket minősíteni, és ilyenkor gyakran elhangzik a Rossz vagy! Buta vagy! mondat. Ezek a degradáló jelzők könnyen alááshatják a gyerek önbizalmát, arról nem is beszélve, hogy ha elhiszi, hogy ő tényleg rossz vagy buta, nagy valószínűséggel egyre inkább úgy fog viselkedni, hogy megfeleljen ennek a ráosztott szerepnek, ennek a következménye pedig az lehet, hogy szélesebb körben is rossz gyereknek könyvelhetik el, egy ilyen skatulyából pedig szinte lehetetlen kikerülni.

Persze, mindenképp érdemes jelezni, ha a gyerkőc olyat tesz, ami a szülő megítélése szerint nem helyes, ám sokkal célravezetőbb, ha ilyenkor magát a cselekedetet minősítjük – ez butaság volt, és utána érthetően, egyszerűen elmagyarázzuk azt is, hogy miért.

Látszólag nem nagy a különbség, de a hatás így egész más.3 mérgező mondat, ami a legtöbb szülő száját elhagyja - pedig csak jót akarnakKép: Dmyrto_Z/depositphotos.com

„Ha nem jössz azonnal, itt hagylak!”

Aki rendszeresen jár játszótérre, biztosan sokszor hallotta már ezt a mondatot – mely általában végső elkeseredésében hagyja el a szülő száját, ha nem bírja rávenni csemetéjét az indulásra, de van olyan is, aki ezzel indít.

Egyrészt a zsarolás, mint nevelési eszköz, bár rövid távon általában nagyon célravezetőnek tűnik, hosszú távon mégsem olyan kifizetődő, hiszen ezzel is mintát adunk, arra tanítjuk a gyereket, hogy az ilyesféle fenyegetőzés teljesen rendben van, és jó eséllyel előbb-utóbb ő is élni fog vele. Másfelől pedig nem érdemes a bizalmával játszani, hiszen ha máskor komolyan veszi, amit a szülő mond neki, egy ilyen mondat megingathatja a szülőbe vetett bizalmát.

Ha anya vagy apa képes lenne otthagyni a játszótéren, akkor honnan tudhatom, hogy az óvodába tényleg jön értem? – gondolhatja joggal a poronty. A zsarolás helyett érdemes inkább megtalálni a módját, hogy mivel lehet őt érdemben motiválni az indulásra (pl. versenyfutás az autóig, otthoni program felvázolása stb.).

Vagyaim.hu

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?