És te melyik gyerekedet szereted jobban? Az anyák háromnegyede tud válaszolni erre a kérdésre...

Szabó Erzsébet
Írta: ,
És te melyik gyerekedet szereted jobban? Az anyák háromnegyede tud válaszolni erre a kérdésre...

Kép forrása: latanni/depositphotos.com

Alapvetően mindenki azt gondolja, hogy ha feltennének egy ilyen kérdést, akkor felháborodva elutasítanánk a válaszadást, mondván, hogy „mindegyik gyermekünket egyformán szeretjük”. Készült azonban néhány kutatás, amik éppen ennek ellenkezőjére mutatnak rá: úgy tűnik, az anyák 75%-a tud választani a gyermekei között a szeretetet tekintve…

Mégsem a kicsik a „kedvencek”?

Az emberek a nagy átlagot tekintve úgy vélik, a legkisebb gyermek lehet a „kedvenc”, hiszen sok esetben ő a „bónusz”, egyfajta ajándék a nagytesók után. Mégis úgy tűnik, hogy ennek a gondolatmenetnek éppen az ellentettje igaz. Legalábbis a gyermekek részéről: a Journal of Family Psychology-ban publikált, kaliforniai kutatás eredménye alapján az elsőszülöttek azok, akik úgy érzik, megkülönböztetett figyelemben részesülnek szüleik által. Ezzel szemben a legkisebb gyerekek sokszor számoltak be hátrányos megkülönböztetésről. A kutatásból sajnos nem derült ki, a szülők melyik gyermeküket sorolták előre a képzeletbeli listán, de valószínűleg nem véletlenül érezték a fiatal és az idős gyerkőcök azt, amit.

A 384 család tanulmányozása során a legidősebb gyermekek úgy vélték, hogy eredményeik nagyobb jelentőséggel bírnak szüleik szemében, mint testvéreik esetében. Ezt azzal magyarázták a kutatók, hogy a legtöbb családban az első gyermekek azok, akiknél a szülők életükben először tapasztalnak vizsga-, vagy éppen sporteseményen elért eredményeket. Ezek elsőként mindig „nagyobb számnak” bizonyulnak, mint sokadszorra – ezzel magyarázható, hogy a kicsik kitűnő bizonyítványa nem nyomott akkorát a latban, mint anno az elsőszülötté.

És te melyik gyerekedet szereted jobban? Az anyák háromnegyede tud válaszolni erre a kérdésre...

A kutatást vezető professzor maga is úgy nyilatkozott, hogy meglepődött, ugyanis a hipotézise éppen ezzel ellentétes volt. Úgy vélte, hogy a korábban született gyermekek éppen hátrányba kerültek, negatív irányban észlelték a megváltozott bánásmódot, amit a kisebb testvérek érkezése okozott. Ehhez képest a kutatásból azt derült ki, hogy pontosak a kicsik kerültek hátrányba.

2009-ben egyébként egy nagyobb volumenű felmérés is készült a témát érintően, akkor 14 000 angol családot kérdeztek meg. Ebből szintén az derült ki, hogy a szülők a legtöbbet első szülött gyermekükkel foglalkoztak, és a gyermekekre szánt időtartam fokozatosan csökkent, ahogy jöttek a testvérek.

Európában is tudtak dönteni a szülők

Egy másik, európai felmérés is boncolgatta ezt a kérdést. Ebben a kutatásban a briteket faggatták a szakértők, és meglepően hasonló arányt kaptak: a britek 62%-a elismerten jobban szereti valamelyik gyermekét, ám csak 8%-uk véli úgy, hogy emiatt kivételezik is a csemetével. Ebben a kutatásban 1237 szülőt faggattak, tehát még többet is, mint az amerikai felmérésben, amiben 384 család vett részt. A felmérésben csak olyanok vettek részt, akiknek legalább két gyermekük van.

A szülők nem csupán úgy nyilatkoztak, hogy tudnak választani a szeretet tekintetében gyermekeik között, hanem azt is mondták, hogy az ő szüleik szintén így éreztek velük kapcsolatosan. Rámutattak, hogy szerintük volt kedvenc gyermek testvéreik között, vagy éppen saját magukat fémjelezték ezzel.

De miért tudtak választani?

Amikor a kutatók arra voltak kíváncsiak, miért szeretik egyik gyermeküket jobban a szülők, ők úgy válaszoltak, hogy egyszerűen szorosabb a kötődésük valamelyik gyermekükkel, ezért óhatatlanul is ő az, aki közelebb áll a szívükhöz. Emellett megjegyezték azt is, hogy nem lehet pontosan ugyanannyi figyelmet szentelni a gyermekeknek, már csak azért sem, mert az ő igényeik sem egyformák. Emiatt gyakorlatilag kivédhetetlen, hogy az egyik gyerekükre több idő jusson, mint a másikra, és nyilvánvaló az is, hogy arra fog az extra idő jutni, aki közelebb áll a szívükhöz – szóval ez egy ördögi körforgás. Mindezt megerősíti az is, hogy a kötődés a gondoskodás során alakul ki, tehát minél többet gondoskodik egy szülő a gyermekéről, annál jobban fog kötődni hozzá.

Kép forrása: AllaSerebrina/Depositphotos.com