Másság, gyerekszemmel – Hogyan érdemes beszélni róla?

Zabolai Margit
Írta: ,
Másság, gyerekszemmel – Hogyan érdemes beszélni róla?

Június az LMBTQ büszkeség hónapja, és nem, ez nem jelenti azt, hogy egy közösség tagjai jobbnak hirdetik magukat másoknál, csupán azt, hogy a meleg, biszexuális, transz és queer emberek is szeretnének ugyanolyan emelt fővel járni, mint bárki más. Tökéletes tehát az alkalom, hogy a gyerekkel beszélgess a témáról!

Lehet, hogy nálatok teljesen természetes a téma, lehet, hogy kényelmetlenül érzed magad tőle, de attól még ugyanúgy beszélnetek kell a kérdésről, mint a szexualitás bármely más vetületéről – például az önrendelkezési jogról a saját testünk felett, vagy éppen a fogamzásgátlásról. De hogyan, és mikor érdemes beszélni ezekről a kérdésekről? A psychologytoday.com szakértője válaszolt a kérdésekre, de mielőtt erre kitérünk, oszlassunk el néhány tévhitet!

Nem, a gyerek nem lesz meleg attól, hogy beszélsz vele a kérdésről

Ahogyan a meleg gyerekek sem lesznek heteroszexuálisak attól, hogy hetero kapcsolatokat látnak az utcán, a tévében, a reklámokban. Semmiféle torzulást nem okoz a gyerek személyiségében, ha az életkorának megfelelően beszélsz vele az LMBTQ közösség tagjairól, viszont segíthet neki abban, hogy idővel jobban megértse a saját szexualitását. Ijesztő, de igaz, hogy a nem heteroszexuális gyerekek és kamaszok körében sokkal magasabb az öngyilkossági kísérletek száma – ezeknek a tragédiáknak a nagy része nyilván megelőzhető lenne, ha a gyerekek tudnák, hogy amit éreznek, az normális; és elfogadó, szerető környezetben élnének, ahol mernek beszélni a saját identitásukról. Ha másért nem, már csak ezért is érdemes nyitottan kezelni a kérdést.

A homoszexualitás nem diverzió és nem betegség

Sokáig tartott, de ma már hivatalos tény: a WHO sem tekint betegségként vagy diverzitásként a homoszexualitásra, hiszen nem egyfajta torzulásról van szó. Az identitásunk mindannyiunknak különbözik, ebben pedig semmi beteges nincs. Mi több, vannak olyan elméletek, amelyek szerint egyenesen mindannyian queer identitással bírunk, hiszen egyikünk sem A férfiakat, vagy A nőket, hanem bizonyos férfiakat és bizonyos nőket szeretünk. Ha belegondolsz, ez tulajdonképpen egy nagyon szép gondolat, aminek az igazságtartamát sem nehéz belátni.

Legolvasottabb cikkek

5 stresszcsökkentő módszer, amivel leengedhetsz az év végi hajtásban

Fókuszban

Nyugodt alvás a megfázás alatt is! A téli megfázások tünetei alváshiányhoz vezethetnek, mely akár egy éjszaka alatt is negatívan befolyásolhatja az agyműködésünket

5 stresszcsökkentő módszer, amivel leengedhetsz az év végi hajtásban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!