Másság, gyerekszemmel – Hogyan érdemes beszélni róla?

Zabolai Margit
Írta: ,
Másság, gyerekszemmel – Hogyan érdemes beszélni róla?

Június az LMBTQ büszkeség hónapja, és nem, ez nem jelenti azt, hogy egy közösség tagjai jobbnak hirdetik magukat másoknál, csupán azt, hogy a meleg, biszexuális, transz és queer emberek is szeretnének ugyanolyan emelt fővel járni, mint bárki más. Tökéletes tehát az alkalom, hogy a gyerekkel beszélgess a témáról!

Lehet, hogy nálatok teljesen természetes a téma, lehet, hogy kényelmetlenül érzed magad tőle, de attól még ugyanúgy beszélnetek kell a kérdésről, mint a szexualitás bármely más vetületéről – például az önrendelkezési jogról a saját testünk felett, vagy éppen a fogamzásgátlásról. De hogyan, és mikor érdemes beszélni ezekről a kérdésekről? A psychologytoday.com szakértője válaszolt a kérdésekre, de mielőtt erre kitérünk, oszlassunk el néhány tévhitet!

Nem, a gyerek nem lesz meleg attól, hogy beszélsz vele a kérdésről

Ahogyan a meleg gyerekek sem lesznek heteroszexuálisak attól, hogy hetero kapcsolatokat látnak az utcán, a tévében, a reklámokban. Semmiféle torzulást nem okoz a gyerek személyiségében, ha az életkorának megfelelően beszélsz vele az LMBTQ közösség tagjairól, viszont segíthet neki abban, hogy idővel jobban megértse a saját szexualitását. Ijesztő, de igaz, hogy a nem heteroszexuális gyerekek és kamaszok körében sokkal magasabb az öngyilkossági kísérletek száma – ezeknek a tragédiáknak a nagy része nyilván megelőzhető lenne, ha a gyerekek tudnák, hogy amit éreznek, az normális; és elfogadó, szerető környezetben élnének, ahol mernek beszélni a saját identitásukról. Ha másért nem, már csak ezért is érdemes nyitottan kezelni a kérdést.

A homoszexualitás nem diverzió és nem betegség

Sokáig tartott, de ma már hivatalos tény: a WHO sem tekint betegségként vagy diverzitásként a homoszexualitásra, hiszen nem egyfajta torzulásról van szó. Az identitásunk mindannyiunknak különbözik, ebben pedig semmi beteges nincs. Mi több, vannak olyan elméletek, amelyek szerint egyenesen mindannyian queer identitással bírunk, hiszen egyikünk sem A férfiakat, vagy A nőket, hanem bizonyos férfiakat és bizonyos nőket szeretünk. Ha belegondolsz, ez tulajdonképpen egy nagyon szép gondolat, aminek az igazságtartamát sem nehéz belátni.

Fókuszban

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!

Innen tudhatod, hogy jó sportcipőt vásároltál a gyereknek

A jó sportszereken és sportruházaton több múlik, mint gondolnád!