Létezik-e a „felelős anya”?

Jankovics Anna
Írta: ,

Az egyik reggeli tévéműsorban egy „felelős” – kiemelve ezt a szót, hangsúllyal – anyának nevezett anyuka azt ecsetelte, hogy fél év körüli gyermeke mely ételeket eszik meg, mely ízeket kedveli, és hogyan alakult a gyermek ízlése… már megkóstolta a lazacot is…

A felelős anya már terhesség alatt óvja egészségét

Többnyire terhességi vitaminokkal, jógával, úszással. A felelős anya mindezt ki is tudja fizetni… hiszen egy terhességi vitamin alaphangon 2000 Ft, a jóga 4000 Ft, a felnőtt havi uszodabérlet 12 000 Ft, amiket felül szükség van speciális fehérneműre, testápolóra, egészséges főzési alapanyagokra, és még sok másra.

A felelős anya már terhessége alatt is roppant összeszedett külsőleg és belsőleg, emellett rémisztően racionális. Vajon a felelős anyák közül mind tudják azt, hogy például a hajfestékek, a műköröm összetétele, a konditeremben való minimum egyórás edzés veszélyes a magzatra?

Sokan külsőleg, a megnyilvánulásokban akarnak „felelős anyák” lenni, „ölni” tudnak gyerekükért, mégis úgy vélik, egy kis szolid műköröm nem árthat olyan sokat, sőt az edzés kimondottan jó…

A felelős anya orvost fogad

Senki sem – vagy nagyon kevesen – meri kipróbálni azt, hogy milyen úgy szülni, hogy nincs fogadott orvos. Nem bízunk a rendszerben, melynek oka a rossz beidegződés. Az otthonszülés után megtiszteltetés volt szülészorvosnak lenni, hiszen (részben) ezáltal sikerült visszaszorítani a csecsemőhalandóságot.

A szülészorvosok megmentők voltak a sok megmentett élet miatt. Most – tisztelet a kivételnek – felhasználva az állam által biztosított infrastruktúrát, saját zsebre dolgoznak, kihasználva a szülők média, közbeszéd által nagyra táplált félelmeit.

Egy szülés több százezer forintba kerül. Titkon azt reméljük, hogy ha elég pénzt adunk, azzal bérletet váltunk a „jósorshoz”, a biztonsághoz. Irányítani akarunk itt is, és el is hisszük, hogy képesek vagyunk rá. 

A legnagyobb szégyen: a rossz anya titulus

A gyermek gyengéd szeretete, racionális ellátása nem azonos azzal a fogalommal, melyet úgy nevezek: a gyerek, mint szülők tökéletes műve, alkotása. A gyerekeket „kis budhának” tekintik a szülők, mert ez a modern társadalom elvárása, megteremtődött a jó és felelős anya fogalma – sőt, ezzel együtt egy üzletág is.

Természetesen minden anyuka úgy áll hozzá, hogy ő lesz a legjobb anya a világon, de a „majd én megmutatom” hozzáállás egyáltalán nem méltó az „anya” fogalmához.

Az anya státusz az, ami nem bírja el a negatív kritikát, hiszen akit „rossz” anyának titulálnak, az számíthat a számkivetettségre.

A „rossz anya” titulust megszerezni lemoshatatlan szégyen.

Az anyák, szülők számára így válik a legnagyobb „keresztté” az anyaság.

Pedig örömöt, valódi örömöt kellene hoznia egy család életébe.

Felejtsük el a felelős anya fogalmát!

Minden anya, aki szereti gyerekét, és jót akar neki, felelős anya, tehát felesleges ez a fogalmat használni. Ez a fogalom semmi másra nem jó, csak arra, megfelelési kényszer alakuljon ki az anyapalántákban, ami inkább kár, mint haszon.

Ezen felül olyan dolgokra költetik el a szülők pénzét, amit másra, valóban fontos dolgokra is lehetne, ugyanis kihasználják a szülők (természetes) félelmeit. El kell döntenünk, hogy – egy ismerősöm kifejező szavait idézzem – tenyésztett majmot akarunk nevelni a túlzások, megfelelési kényszer által, vagy életrevaló gyereket.

Az életrevaló gyerek életéből nem zárja ki a szülő a rosszat, hanem felkészíti a rossz dolgok feldolgozására, a problémák megoldására. Számomra felelős anya az, aki érdeklődő, de  nem ez élteti, aki használja „paraszti eszét”, majd döntést hoz, aki nem hisz el mindent a divatirányzatoknak – mert attól fontosabb a gyereke, hogy kitegye ezeknek a gyerekét.

Gondoljunk csak bele, hány olyan innovatív dolgot vezettek be a gyerekellátás kapcsán, melyről később kiderült, hogy nagyon káros…

A felelős anya fogalma csöppet sem életszerű, mert úgy tűnik leginkább pénz és sok idő – azaz külső segítség – kell ahhoz, hogy valaki az legyen. Én inkább „alfa maminak” nevezném ezeket a nőket, aminek viszont semmi köze sincs a felelősséghez, és nagyon közel van a Titkos gyilkos mama karakterhez, melyet Kathleen Turner alakított kiválóan…

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019