10 legnagyobb nevelési hiba, amit a szülők elkövethetnek

bien.hu
Írta: ,
10 legnagyobb nevelési hiba, amit a szülők elkövethetnek

Életünk legnehezebb és legnagyobb feladata felneveli gyermekeinket. Ugyanakkor hatalmas felelősséggel jár, hisz kezeink közül kerül ki egy emberke, aki képes kell legyen egy boldog élet kialakításához. Ismerjük meg azokat a gyakori nevelési hibákat, amelyekre különösen oda kell figyelnünk:

Nem dicsérni

A gyerekeknek szükségük van folytonos megerősítésre és dicséretre, ha úgy érzik valamit jól csináltak. Ez visszajelzés nekik, hogy jó úton haladnak és fontos emberkék. Ez ad nekik önbizalmat, így könnyebben veszik az akadályokat és jobban szocializálódnak.

Azok a gyerekek, akiket gyerekkorukban nem dicsértek, nagyobb eséllyel válnak önbizalomhiányos felnőttekké, amely kihathat életük számos területére. Persze ok nélkül, elfogultan soha ne dicsérjünk, ha úgy véljük méltatlan lenne a dicséret, inkább finoman magyarázzuk el hogyan tehetné jobbá azt, amin mesterkedik.

Leckéztetni, nem beszélgetni

Az egyik legelterjedtebb nevelési hiba. A gyerekek nem szeretik az előadásokat, ilyenkor a szülő hangja alapzajjá válik és elsuhan fülük mellett minden szó.

Az hogy milyen „bajt” csináltak, az utolsó dolog, amit hallani akarnak.

Ellenben pozitívan reagálnak, ha a szülő megbeszélni velük a problémákat és meghallgatja őket. A beszélgetés során is rá lehet vezetni őket arra, mi ilyenkor a helyes út, a legjobb viszont ha ők maguk mondják el, szerintük mi volt a gond.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!