Lányos anyuka vagy? Ezeket a dolgokat mindenképpen mondd el a gyerekednek

Írta: ,

Fogmosás után nincs csoki, hidegben vegyen sálat – persze, ezek is fontos dolgok, de ennél azért sokkal többet is megtaníthatsz a gyerekednek. Ha kislányodból boldog nőt szeretnél nevelni, nem árt, ha beszélgetsz vele az alábbiakról is.

1/5 Nem csak szép, okos is

Sokan hajlamosak vagyunk a kislányokat hercegnőként, tündérként, sugárzó szépségként emlegetni, és nincs is ezzel baj, hiszen nem árt, ha felvértezed a csöppséget azokra az időkre, amikor majd szembesül a média által közvetített irreális testképpel. Akkor jól jön majd, ha nem dől be ezeknek, és jóban lesz a saját testével.

Ne feledd azonban azt is hangsúlyozni, hogy sokkal több ő, mint egy bájos pofi: okos, saját egyéniséggel bíró emberi lény, akinek joga van saját véleménnyel rendelkeznie, és akinek a belső értékei sokkal-sokkal fontosabbak, mint a külsők.

Ő dönt a saját sorsa felől Kép forrása: ina-tech.net

2/5 Ő dönt a saját sorsa felől

Vannak utak, amiket szinte kijelöltek volna nekünk, de nem kell, hogy ezeket kövessük. A te lányodnak is éppen úgy megvan az joga arra, hogy eldöntse, mit szeretne, és hogy azt az utat kövesse, amit ő szeretne járni.

Ez fontos most is, és talán még fontosabb lesz később, amikor szinte biztosan szembesül majd olyan helyzetekkel, amikor mások akarnak dönteni helyette. A saját életének maga az irányítója.

Azzal játszik, amivel akar Kép forrása: ministyleblog.com

3/5 Azzal játszik, amivel akar

Rózsaszín babaruhák és pónilovak? Szuper! Kisautó és építőkocka? Pont ugyanannyira szuper! Míg vannak, akik nem értik, miért érdekelhetne egy kislányt a technológia, mások attól kapnak frászt, ha nem valami szuperképességet fejlesztő játékkal játszik a gyerek.

Az igazság azonban valahol az arany középúton lehet: a játék a valódi, felnőtt életre készít fel, és ebben majd a lányodnak sok, különféle szerepben kell helyt állnia. Éppen ezért a legjobb, ha azzal játszik, ami őt a legjobban érdekli. Bármilyen képességet vagy intellektust fejleszt is ezzel, biztos, hogy hasznát veszi majd a későbbiekben is.

Beszéljünk a szexről! Kép forrása: heymcki.com

4/5 Beszéljünk a szexről!

A méhecskés-virágos mesénél valószínűleg többet kell majd mondanod akkor, amikor erre a beszélgetésre sor kerül. Például azt, hogy a szex egy felnőtt nő számára is éppen olyan szabad választás, mint egy férfinak.

A legfontosabb, amit tudnia kell, hogy bárhol, bármikor, bármelyik pillanatban és bárkinek mondhat nemet. A fizikai kontaktus soha, semmilyen körülmények között nem lehet kötelező. És nem árt, ha beszéltek arról, hogy mondhat igent is. Felnőttként a fizikai vágyak teljesen normálisak, és soha senkinek nincs joga elítélnie őt olyasmiért, ami felnőtt emberek kölcsönös beleegyezésével történt.

Felelősség Kép forrása: heymcki.com

5/5 Felelősség

Lehet, hogy most még hihetetlennek tűnik, de apró lányodból egy napon felnőtt nő lesz, aki, remélhetőleg, önállóan és szabadon hoz döntéseket.

Ez a szabadság azonban felelősséggel is jár: beszéljetek arról, hogy rád mindig számíthat, hogy jó, ha vannak barátai, később egy szerelme, akikben megbízhat és akikben megbízik.

A saját döntéseiért azonban neki, magának kell felelősséget vállalnia, és ha erős, független, gondolkodó felnőttet nevelsz belőle, akkor ezzel nem is lehet semmi gond a későbbiekben.