Közszemlére tett gyerekek a Facebookon: ezért nem mindegy, mit osztunk meg

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A közösségi oldalra manapság már nem csak a felnőttek regisztrálnak: a jóval fiatalabb gyerkőcök is egyre nagyobb számban lepik el a portált. Hovatovább mindenki láthatott már példát arra is, hogy az újdonsült szülők a néhány napos csemetének hoznak létre saját profiloldalt. 

Kitörölhetetlen múlt

Emlékezzünk vissza, milyen az, amikor az arcpirongatóan kínos gyermekkori képeinket szüleink újból és újból előszedik a közös családi alkalmakon!

Bár kezeinket tördeljük, zavartan mosolygunk, valahogy túléljük, hiszen jól tudjuk, hogy az album jó pár évre ismét a fiók mélyén landol majd.

De mi a helyzet a virtuális világgal? Igaz, hogy csemetéink jó pár évig mit sem tudnak a róluk készült pucér, mókás, vagy adott esetben cikis fotókról, eljön az idő, amikor ők is zokon vehetik a megosztásokat.


Tudtad? A Facebook-függőség 7 leggyakoribb oka


Mert bizony azokat nem csak a szűk családi kör mosolyogja meg, hanem a számukra ismeretlen emberek is.

A digitális jelenlétet egyszerűen tudomásul kell vennünk, de nem muszáj mindenáron saját magunkat és gyermekeinket is atrocitásoknak kitenni csak azért, mert lételemünk a fotózás.

Kinek jó ez?

Nem a gyermekeknek, annyi biztos. Mint írtuk, ők adott esetben bele sem tudnak szólni a közzétett tartalomba, pedig éppenséggel rajtuk csapódnak le a negatív sérelmek (mondjuk kisiskolásként csúfolásban).

Ez most még meglehetősen távolinak tűnik, de jól tudjuk, hogy a változatos formában megjelenő online zaklatás nem éppen egy idegen fogalom.

A legtöbb szülő – mondhatjuk, természetes módon – nem gondol arra, hogy kárt is tehet azzal, ha a gyönyörű csemetéjéről megoszt egy képet.

Valóban, egy tökéletes világban nem lehet baj, de mint tudjuk, a tökéletes világ nem létezik. Senkinek nincs a homlokára írva, hogy rosszindulatú, de az sem, ha pedofil.

Egy szülőnek kötelessége védelmeznie a gyermekét, márpedig ha minden egyes mozdulatát, adatát online rögzíti, akkor kifejezetten veszélyes helyzetek elé állíthatja.

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019