Kötődés és leválás a gyerek életének első két évében

Sütő Gyöngyi
Írta: ,

Mindenki életében az anyja a legmeghatározóbb személy. Az első percekben, hónapokban és években az anya-gyerek kapcsolat jelenti érzelmi életünk és sorsunk alapját. 

Érzelmi és fizikai összetartozás

Kisgyerek korban az érzelmi fejlődésnek három szakasza különböztethető meg.

Az első három hónap a teljes érzelmi függés állapota, amikor a kisbaba szoros kötődésben él az anyjával, és még nem tudja, hogy szüksége van-e valamire, vagy csak az anyja hiányzik neki.Még egy ok az anyatej mellett: ezt a felfedezést tették a tudósok.


Még egy ok az anyatej mellett: ezt a felfedezést tették a tudósok


Annak sincs tudatában, hogy az anyja nem azonos vele, hanem egy másik személy.

Érzelmileg és fizikailag még összetartoznak. 3 és 18 hónapos kor közé tehető a viszonylagos függés időszaka, amikor sír, ha nincs vele az anyja, mintha már tudatában lenne ennek a függő viszonynak. 

Az összetartozás fenntartása

Az első hónapokban létfontosságú a gyerek számára a szimbiózis. Kialakulásához az anyának és a gyereknek egyaránt képesnek kell lennie rá.

Ha az anya nincs jelen, és nem figyel eléggé a gyermekére, nem ringatja, nem szeretgeti eleget a kicsit, például azért, mert depressziós, akkor a gyerek később nehezebben fog kapcsolatokat teremteni, kevésbé tud majd kötődést érezni bármihez.

Az anya-gyerek kapcsolatot mindenképpen fenn kell tartani. Ha az anya erre nem képes, akkor ajánlatos rokoni, baráti segítséget bevonni. 

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019