Ezért kezdik már kiskorban elveszteni a lányok az önbizalmukat

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Szomorú kutatási eredményre bukkantunk: idén tavasszal jelent meg egy publikáció a The New York Times-ban, ami azt feszegette, mikor kezdenek el a kislányok kételkedni önmagukban. Már eleve szomorú, hogy ezt egyáltalán be lehet tájolni, de mégis így van. A tanulmányból nem csak a pontos időpont derült ki, hanem az is, hogy miért történik mindez.

A kislányok tízből négy esetben úgy vélik, hogy nem lesznek sikeresek

A kutatásban 1300, 8-18 éves lányt vizsgáltak, és arra voltak kíváncsiak, hogyan változik az önbizalmuk az évek múlásával. A fiatalabb lányok esetében úgy tűnt, minden rendben van, teljes volt az idill, a gyermekek hittek magukban, úgy vélték, sikereket fognak elérni és nem kételkedtek semmiben, ha oda kellett tenniük magukat. Azonban 10 éves kor tájékán – szinte a semmiből – hatalmas zuhanás következett be a vizsgált alanyok életében.

 A kislányokat arra kérték, hogy 0-tól 10-ig terjedő skálán értékeljék, milyennek gondolják aktuálisan az önbizalmukat, jelöljék be, mennyire hisznek saját magukban. Ebből kiderült, hogy a 8. és a 14. életév között az addig 8,5-ös eredmény 6-ra esett vissza – holott jól látható, hogy már előtte sem volt teljes.

Ez a 30%-os visszaesés csaknem azt jelenti, hogy a lányok szinte pontosan annyiszor bizonytalanodnak el magukban, mint amennyiszer elhiszik, hogy sikerre viszik a céljaikat. 10-ből 4 esetben tehát inkább visszavonulót fújnak és háttérbe szorítják magukat, holott néhány évvel korábban még csak 1,5-szer tették meg ugyanezt. De mi történhetett?

Tizenkét éves korban minden megváltozik

A drámai változás a felmérés alapján 12 éves korban következik be. Addig is csökkenő tendenciát mutat az önbizalom, de ekkor különösen nagyot esik. Míg korábban úgy nyilatkoztak a lányok, hogy könnyedén barátkoztak és nem igazán foglalkoztak azzal, mit gondoltak mások róluk, addig 12 évesen egyre inkább hatalmukba kerítették őket a negatív gondolatok.

Ezért kezdik már kiskorban elveszteni a lányok az önbizalmukatKép forrása: dedivan1923/Depositphotos.com

Azt állították, hogy mások sokkal vonzóbbak, miközben ők maguk jóval kevésbé népszerűek, mint lehetnének. Nincs elég barátjuk, és attól tartanak, ha önmagukat mutatják, akkor nem fogadják majd el őket.

A kutatók szerint azért érintettebbek ebben a kérdésben a lányok, mert a női nem tagjai jóval gyakrabban koncentrálnak a felkavaró érzelmekre, élményekre, és többször alkalmazzák a negatív önbeszélgetés gyakorlatát. Úgy tűnik, ez a később is előszeretettel ismételgetett rutin 12 évesen kezd el kifejlődni igazán.

Vagyaim.hu Black Friday

Fókuszban

Egy bevált módszer, amivel nyugodtan aludhatsz a megfázás alatt

5 stresszcsökkentő módszer, amivel leengedhetsz az év végi hajtásban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!