Kisgyerek holmik, amiket a gyerekorvosok szerint nem kellene megvenned

Schuster Borka
Írta: ,

Ma már számtalan játékot vehetünk a gyerekeknek, azonban ez még nem jelenti azt, hogy ne lenne közöttük néhány olyan, ami komoly veszélyt is jelenthet a kicsik számára, bármennyire népszerű is. Gyerekorvosok árulták el, mi az a négy dolog, amit nem érdemes megvenned.

Komp

Amellett, hogy balesetveszélyes – szőnyegbe, küszöbbe felakadva felborulhat – a komp egy olyan testtartásra és mozgásra készteti a gyereket, amelyre még nem áll készen. Persze, hogy tetszik neki, hiszen minden kisgyerek örül, hogy tud szabadon közlekedni és jobban szétlát, ez az ösztön vezérli arra, hogy megtanuljon járni, ám ezt olyan folyamatok előzik meg, amelyek kihagyása hosszú távon komoly károkat okozhat.

A lábujjhegyen rugózás megterheli a gerincet, a mászás kihagyása és a járás siettetése pedig akár későbbi tanulási zavarokkal is összefüggésbe hozható, így akármennyire tetszik is a gyereknek, akármennyire kardoskodnak is mellette a nagyszülők, a komp használatát egyáltalán nem javasolják a szakértők.

A járássegítők ezzel ellenben biztonsággal használhatóak, bár itt is hozzá kell tenni: ha tetszik, vehettek, de egyáltalán nincs rá szükség, a gyerkőc enélkül is éppen olyan tökéletesen meg fog tanulni járni.

Coy_Creek

Cumi

Noha vannak kutatások, amelyek összefüggést találtak a bölcsőhalál kockázatának csökkenése és a cumizás között, a szakemberek mégis inkább azt javasolják: ha lehet, ne adj cumit a kicsinek!

A cumizás hosszú távon nézve káros a fogakra, lassíthatja a beszédet és a szájizmok megfelelő fejlődését, ráadásul előfordulhat, hogy emiatt alakulnak ki nehézségek a szoptatással.

Ha egy mód van rá, a szakemberek azt mondják, kerüld el a cumi használatát, ha pedig mégis adsz cumit a kicsinek, vásárolj anatómiailag megfelelő, jó minőségű terméket, és várd meg azt a néhány napot, hetet, amíg a kicsi ügyesen megtanul szopizni, és csak ez után add neki oda a cumit.

[email protected]/depositphotos.com

Kenguru

A hordozás elképesztően előnyös testi-lelki hatásairól nem csak tömérdek szakirodalom van, de rengeteg gyakorló szülő is be tud számolni róla, hogy ezzel az ősi módszerrel a nyűgös baba megnyugszik, könnyebben elalszik, vidámabban nézegeti a világot, miközben gondozójának felszabadul a keze és kényelmesen mozoghat, intézheti a mindennapi dolgait.

A megfelelő hordozóeszköz kiválasztása azonban elengedhetetlen! A csatos, megkötős, fűzős és társai között a saját és babát igényeinek megfelelőt kell megtalálnod, és ehhez nyugodtan kérhetsz szakértői segítséget, amit viszont sem az orvosok, sem a hordozási tanácsadók nem fognak javasolni, az a kenguru.

Ezek az eszközök teljesen másképp tartják a gyermek testét, nincs benne terpeszben a lábuk, így elképesztő terhelés nehezedik a gerincükre, és még ha úgy is tűnik, hogy a kicsi jól érzi magát benne, ez a testtartás egyáltalán nem tesz jót neki.

Hogy miért? Egyszerű belátni, ha elképzeled, hogy te hogyan éreznéd magadat egy nyugágyban lógva, ahol a térdhajlatod alatt van a támasz, vagy egy pallón lógva, csak az ágyékodat támasztva.

[email protected]/depositphotos.com

Gombnyomásra működő villogó, zenélő szerkezetek

Természetesen semmi baja nem lesz a gyereknek attól, ha egy-egy gombnyomással aktiválható játéka van, és többnyire szeretik is a kicsik az ilyesmit. Érdemes azonban észben tartani, hogy egy egészen apró gyerek még a villogó fényektől vagy zenétől is nagyon hamar elfáradhat, ezt azonban ő nem feltétlenül ismeri fel, és csak egyre nyűgösebben fogja tovább nyomkodni a zajos szerkezetet. Mielőtt ilyen játékot vásárolsz, vedd figyelembe, hogy a gyerekeknek pihenésre, nyugalomra is szüksége van, és a legjobb az, ha egyedül fedezhet fel összefüggéseket, ha egy játék gondolkodásra sarkallja.

Semmi baj, ha nem minden játéka ilyen, de ne vedd körül kizárólag olyan holmikkal, amelyek egy gombnyomásra működésbe jönnek, ám nem sarkallják önálló tevékenységre.

A kisgyermekekkel foglalkozó szakemberek emellett fontosnak tartják megjegyezni: bármilyen játékról állítják is a gyártók, hogy fejlesztő, semmi nem pótolhatja azt, hogy leülj a gyerekkel, és együtt játsszatok. Az interakció, a visszacsatolás, a közös játék ugyanis mindig is a legjobb fejlesztő foglalkozás marad a gyerekeknek.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!